Oferte locuri de munca top

Cereri de la primariile din tara pentru construirea de crese

Primăriile din țară au trimis către Compania Națioanală de Investiții un număr de 84 de cereri pentru construirea de creșe. Numărul mare de cereri înregistrate într-un timp scurt arată că este o mare lipsă de locuri în creșe la nivel național, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Creșele vor fi realizate prin programul național de construire de creșe, măsură ce este prezentă și în Programul de Guvernare. Prin acesta vor putea fi realizate creșe conform unor proiecte tip pe trei nivele cu patru grupe, cu șase sau cu zece grupe.

Ministerul Dezvoltării are în plan construirea a cel puțin 200 de creșe cu energie redusă, în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, cu o valoare estimată de 370 de milioane de euro.

În acelaşi timp, pentru aceste creşe, propuse a fi construite prin Compania Naţională de Investiţii din bugetul Ministerului Dezvoltării, vor putea fi alocate sume de bani chiar începând din acest an pentru începerea lucrărilor, prin bugetul de stat aprobat.

Vă amintim că în luna martie a fost propusă modificarea reglementării de construire a creșelor. Modificările sunt necesare pentru că reglementările în vigoare, adoptate în 1997, nu reflectă condițiile și realitatea din prezent. Din cele 79 de pagini de reglementări în vigoare 67 vor fi eliminate, iar cele 12 rămase vor fi modificate. Noul act normativ va conține prevederi privind eficiența energetică a clădirilor, folosirea energiei din surse regenerabile și construcția unor creșe pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

Totodată, reglementările din 1997 conțin prevederi care s-au dovedit a fi neaplicabile, de exemplu, regula de a asigura cel puțin 100 de mp spațiu de joacă în aer liber pentru fiecare copil, ce va fi eliminată.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

Sus