Oferte locuri de munca top

Cererea de spatii industriale s-a dublat in prima jumatate a anului

Spațiile industriale și logistice închiriate în prima jumătate a anului au totalizat 240.700 mp, mai mult decât dublul nivelului înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, de aproximativ 100.800 mp, potrivit datelor furnizate de JLL România.

Municipiul București a atras cea mai mare parte din cererea de spații industriale și logistice din țară, respectiv 43% (aproximativ 103.600mp), acesta fiind urmat de orașele Slatina (62.000 mp), Oradea (34.000 mp) și Timișoara, cu aproape 22.300 mp tranzacționați.

Având în vedere evoluțiile din prima jumătate a anului, așteptările analiștilor JLL privind cererea de astfel de spații din 2019 sunt optimiste, astfel că se așteaptă la un volum de tranzacții comparabil cu cel înregistrat în ultimii trei ani, în jurul a 500.000 mp/an.

”Trebuie să ținem cont, însă, de două aspecte. Primul este acela că piața industrială a raportat, în ultimii trei ani, o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor și a logisticienilor. Al doilea element îl reprezintă faptul că majoritatea companiilor care furnizează servicii logistice și-au consolidat deja operațiunile pentru a răspunde volumului crescut de mărfuri generat de ascensiunea consumului din ultimii ani. Am putea, însă, să vedem o creștere a cererii pentru spații de producție și industriale, mai ales din partea companiilor care activează în sectorul automotive”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Department, JLL România.

De remarcat este faptul că în primul semestru, peste jumătate din cerere (121.600 mp) a venit din partea companiilor de producție, majoritatea din domeniul automotive.

Un alt trend pe care analiștii JLL România l-au remarcat pe piață în acest an și care generează o parte a cererii este migrarea companiilor din spațiile pe care le ocupă în locații amplasate pe foste platforme industriale, în proiecte moderne.

”Observăm un interes sporit al dezvoltatorilor de a oferi suprafețe mai mici, de 1.500-3.000 mp, din dorința de a acomoda cererea în creștere din partea companiilor care își mută activitatea din spații de pe vechile platforme industriale în proiecte industriale moderne. Această migrare are la bază, pe de o parte, dorința companiilor de a oferi angajaților condiții mai bune de lucru, iar pe de altă parte, este determinată și de reglementările mai stricte legate de autorizația de securitate la incendiu”, a mai spus Costin Bănică.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus