Oferte locuri de munca top

Ce obligatii ar putea aparea la cumpararea sau inchirierea unei locuinte

La cumpărarea sau închirierea unei locuințe ar putea apărea noi obligații. Acestea au fost propuse în cadrul Strategiei ASF pentru anii 2021-2023, care analizează și cum ar putea fi vândute mai multe asigurări obligatorii de locuințe.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să colaboreze cu Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice și cu alte autorități publice pentru implementarea unui pachet de măsuri pentru piața asigurărilor.

Un obiectiv al ASF este creșterea gradului de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe.

Măsurile au în vedere multiplicarea posibilităților de condiționare a serviciilor de asigurare PAD.

Astfel, notarii ar putea condiționa înregistrarea contractelor de vânzare – cumpărare de locuințe de încheierea poliței de asigurare a locuinței.

De asemenea, ANAF ar putea solicita polița de asigurare a locuinței la înregistrarea contractelor de închiriere sau chiar pentru eliberarea unui certificat fiscal etc.

Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a mai gândit și la aplicarea de sancțiuni celor care nu sunt asigurați.

Oficialii ASF sunt de părere că printre posibilele măsuri legislative pe care le-ar putea lua Statul Român pentru impulsionarea pieței asigurărilor este modificarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor cu modificări ce au ca scop creșterea gradului de penetrare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus