Solplanet x AeroFix

Cat cheltuie romanii pentru locuire

După produsele alimentare și băuturile nealcoolice, cea mai mare parte a cheltuielilor suportate de români este reprezentată de cele legate de locuire. Plata facturilor pentru întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaze, și alți combustibili a reprezentat 16,5% din totalul cheltuielilor de consum în trimestrul IV 2018, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Cheltuielile totale au fost în medie de 3981 lei lunar pe o gospodărie, în ultimul trimestru al anului trecut.

Cel mai mult românii cheltuiesc pentru alimente – aproape o treime din cheltuielile totale. Astfel pentru hrană și locuire se cheltuie aproape jumătate (48,6%) din totalul cheltuielilor unei gospodării.

Per ansamblu cheltuielile pentru consum (inclusiv îmbrăcăminte, transport, comunicații etc.) reprezintă circa 61% din cheltuielile totale .

Acestea sunt urmate de plata taxelor și impozitelor, care reprezintă o treime din cheltuielile totale (32,4%).

În aceste condiții nu este de mirare că pentru investiții, românii cheltuie numai 0,3% din total cheltuieli. Adică pentru cumpărarea sau construcția locuinței, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni.

Cât despre veniturile totale medii lunare, în trimestrul IV 2018 acestea au fost 4.608 lei pe gospodărie şi 1772 lei pe persoană, în termeni nominali.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 3,981 lei lunar pe gospodărie (1531 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,4% din nivelul veniturilor totale.

Unul dintre factorii care determină particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum este mediul de rezidenţă. Se poate observa o diferență de 607 lei între acestea.  Astfel, cheltuielile totale medii lunare pe persoană au fost în trimestrul IV al anului trecut de 1.204 lei în mediul rural și de 1.811 lei în mediul urban.

 

 

 

Citiți și:

Un mare dezvoltator imobiliar va construi un hotel cu 9 etaje la malul marii

Depozit logistic si cladire de birouri, in pregatire, langa Bucuresti

Dupa construirea mai multor blocuri in Mamaia, un dezvoltator pregateste noi proiecte

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

Sus