Solplanet x AeroFix

Ce investitii promite Ministerul Dezvoltarii

Peste 6.600 de contracte de finanțare au fost semnate până în prezent în cadrul etapei a doua a PNDL (2017-2020). Acestea vizează proiecte de infrastructură de sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. Această etapă are alocate alte 30 miliarde de lei în credite de angajament.

În cadrul celui mai mare program de investiții derulat de Ministerul Dezvoltării,  Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), au fost alocate pentru cele două etape lansate până acum 48 de miliarde de lei (peste 10 miliarde de euro), a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, în cadrul conferinței de prezentare a bilanțului MDRAP pentru primul semestru al anului 2018

Cel de al doilea mare program de investiții derulat de MDRAP, dar cu fonduri europene, Programul Operațional Regional 2014-2020, dispune de o alocare totală de 8,38 miliarde de euro.

Până în prezent au fost contractate peste 2.600 de proiecte, cu o valoare totală de aproximativ 3,4 miliarde de euro, potrivit ministrului Dezvoltării.

În paralel, în cadrul celor 6 programe de cooperare transfrontalieră, cu o alocare totală de 670 milioane de euro, au fost contractate 188 de proiecte, solicitând fonduri europene în valoare de 233 milioane de euro.

La nivelul instituțiilor care funcționează sub autoritatea Ministerului, Compania Națională de Investiții (CNI) a finalizat în prima jumătate a anului curent 34 de obiective de investiții, cu o valoare totală de 130 milioane de lei. Printre acestea se numără bazin de polo în Focșani, stadion în Turnu Măgurele, sală de sport în Târgu Jiu,  Tribunalul Arad, Cinematograful din Petroșani etc.

Alte 58 de contracte au fost încheiate în același interval de timp pentru obiective de investiții noi. Valoarea totală a acestor proiecte depășește 760 milioane de lei. În prezent, CNI are în diverse etape de execuție 223 de obiective de investiții, a mai precizat ministrul Stănescu.

De asemenea, CNI derulează și un program pentru construirea a 30 de cămine studențești.

Până acum au fost încheiate 5 contracte de proiectare pentru studii de fezabilitate, 12 cămine sunt în procedură de achiziție pentru contractarea serviciilor de proiectare, iar 13 au documentația în curs de completare pentru demararea procedurilor de achiziție a serviciilor de proiectare.

Totodată, în vederea organizării Euro 2020 la București, programul de investiții al CNI mai include și refacerea stadioanelor Steaua, Rapid, Dinamo și Arcul de Triumf.

La rândul său, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) are în execuție peste 2.100 de locuințe locative în cadrul programului de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii. În cadrul aceluiași program au fost recepționate în prima jumătate a anului aproximativ 460 de unități locative, în valoare de peste 75 milioane de lei.

În paralel, MDRAP derulează și programul de acțiuni privind reducerea riscului seismic. Pentru anul 2018 programul cuprinde 93 de clădiri, dintre care 40 pentru execuția lucrărilor de intervenție și 53 pentru proiectarea lucrărilor de intervenție.

În ceea ce privește derularea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) are prevăzute pentru acest an peste 600 milioane lei credite de angajament. In primele sase luni ale acestui an  lucrările au fost finalizate în 16 localități, reprezentând 642 sectoare cadastrale. Peste 230.000 de imobile au fost înscrise gratuit în sistem.

 

Citiți și:

Stirile zilei

WDP va livra peste 115.000 mp spatii industriale in decurs de un an

Incep lucrari de 7 mil euro pentru retele de apa si canalizare

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus