Oferte locuri de munca top

187 mil lei pentru Centrul pentru Optica de Mare Putere din Magurele

Un Centru pentru Optică de Mare Putere va fi realizat la Măgurele de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, potrivit hotărârii aprobată de Guvern.

Bugetul aprobat pentru realizarea investiției este de peste 187 milioane de lei.

Finanțarea va fi făcută prin Programul național de construcții de interes public sau social, de către Ministerul Dezvoltării.

Proiectul prevede edificarea unei clădiri cu regimul de înălțime Parter + 1Etaj, dotată cu toate sistemele și echipamentele care să asigure funcțiunile și parametrii necesari activităților ce se vor desfășura în cadrul viitorului centru.

Soluția constructivă va urmări o dispunere optimă a funcțiunilor și realizarea unei construcții eficiente energetic, în paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioară.

Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condițiile pentru realizarea unei construcții cu eficiență energetică foarte ridicată și amprentă de carbon cu valoare scăzută.

Suprafața totală a investiției este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezintă suprafața construită a Centrului și 900 mp – suprafețele pentru utilități, alei, drumuri și spații verzi.

Viitor centru medical privat, intr-un municipiu

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele sau la alte centre de lasere de mare putere din lume.

Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Pentru realizarea investiției, Guvernul a aprobat un Memorandum în octombrie 2022, în urma căruia, cu ocazia vizitei președintelui României în Japonia, a fost semnat un Memorandum la Tokyo, în martie 2023, între ELI-NP Măgurele, Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universității Osaka și compania japoneză Okamoto Optics.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus