Oferte locuri de munca top

12 mil euro pentru reabilitarea unui canal navigabil, proiect aprobat

Aproximativ 5 kilometri de canal navigabil urmează să fie reabilitați cu 12 milioane de euro, potrivit proiectului aprobat ieri de Guvern.

Acest proiect prevede realizarea unor lucrări de reabilitare a taluzului, intervențiile urmând să fie executate în regim de primă urgență.

Este vorba despre lucrarea de “Reabilitare taluz afectat de alunecarea de teren (calamitate naturală) zona Cumpăna – mal stâng Canal Dunăre – Marea Neagră între km 56+989 (km 7+421 navigație) și km 57+217 (Km7 +193 navigație)”.

Locația se află în administrația Companiei Naționale «Administrația Canalelor Navigabile» – S.A. Constanța (ACN).

Conform proiectului, lucrările necesare în primă urgență sunt:

* lucrarea de sprijin discontinuă, realizată din piloți la cota 61,00, realizată în vederea limitării zonei afectate de alunecarea de teren la partea superioară a taluzului existent;

* realizarea unui zid de sprijin de greutate (provizoriu) amplasat pe drumul de la cota +10,00;

* realizarea pinten din bolovani, bolovăniș și anrocamente, fundat pe calcar din spatele zidului de sprijin prefabricat;

* realizarea unei lucrări de sprijinire discontinuă cu piloți cu d = 1,08 m, amplasată la cota +34,00, formată din 282 piloți fi 1,08 m forați „în uscat” cu tubaj recuperabil, solidarizați cu 47 radiere – 6,00 x 6,00 x 1,50 m;

* dragarea materialului din canal.

Lucrări de reabilitare s-au dovedit necesare întrucât în luna mai a acestui an s-a produs o alunecare de teren în zona Cumpăna – mal stâng Canal Dunăre-Marea Neagră între km 56+989 (km 7+421 navigație) și km 57+217 (km 7+193 navigație). Situația s-a agravat în urma unei alte alunecări de teren care a avut loc în luna august.

În urma unei expertize tehnice comandate de ACN, s-a constatat că situația alunecării terenului este gravă, terenul aflându-se într-o alunecare activă.

Amânarea luării măsurilor necesare pentru realizarea lucrărilor va conduce la creșterea suprafeței de teren cu impact major asupra asigurării navigabilității în condiții de siguranță, conform proiectului.

Valoarea estimată a lucrărilor de primă urgență, conform devizului general actualizat, este de 54.586 mii lei, inclusiv TVA, echivalentul a circa 12 milioane de euro.

Finanțarea va fi realizată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus