Oferte locuri de munca top

Vanzatorii de apartamente isi mai reduc din pretentii

O tendință de scădere a prețurilor cerute de vânzători pentru apartamente s-a simțit, în luna aprilie, pe fondul măsurilor luate de autorități în contextul epidemiei declanșate de Covid-19, la nivel național.

Indicele Imobiliare.ro a consemnat, luna trecută, o scădere de 1,7% în întreaga țară, prețul mediu cerut de proprietari coborând până la 1.367 euro/mp.

Cei de la Imobiliare.ro susțin că tendința generală de scădere a pretențiilor proprietarilor nu a fost valabilă și în marile orașe, unde, în cele mai multe cazuri, valoarea medie solicitată a unui apartament s-a majorat față de martie (în ciuda unor scăderi consemnate pe câte un segment de piață, adesea cel vechi).

În rândul marilor orașe, Constanța reprezintă excepția de la regulă: aici, prețurile solicitate de către vânzători s-au diminuat pe ambele segmente de piață analizate, astfel că și evoluția generală la nivel de oraș a fost una descendentă. În celelalte orașe, se observă un trend de scădere doar pe segmentul vechi, segment unde oferta suferă. În aprilie, au fost scoase la vânzare cu 46% mai puține apartamente vechi. De remarcat este că pragul de jos al cererii a fost atins în a doua săptămână din aprilie, moment în care numărul cumprătărilor a reînceput să crească. Săptămâna trecută au fost cu 14% mai mulți cumpărători activi decât în săptămâna anterioară”, subliniază Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

București: Spre deosebire de luna martie, în aprilie așteptările vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,9%, până la 1.382 euro/mp; după scăderea de 5,8% din martie, unitățile locative nou-construite au consemnat, pe de altă parte, un avans de 2,5%, până la 1.451 euro/mp util.

Brașov: În ciuda avansului general, apartamentele vechi s-au depreciat luna trecută, cu 0,4%, până la 1.180 euro/mp util. Pe de altă parte, o locuință într-unul dintre ansamblurile rezidențiale nou-construite din Brașov a ajuns la o valoare medie de listare de 1.278 euro/mp.

Cluj-Napoca: În luna aprilie, pretențiile vânzătorilor de locuințe vechi s-au redus cu 0,9% (până la 1.804 euro/mp util), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au apreciat cu 2,8% (până la 1.882 euro/mp).

Constanța este singurul dintre marile centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro în care apartamentele disponibile spre vânzare au consemnat, per ansamblu, o scădere luna trecută. Evoluții negative au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au depreciat cu 0,5% (până la 1.235 euro/mp), iar unitățile locative nou-construite cu 2,9% (ajungând să coste 1.220 euro/mp).

Iași: În aprilie, pentru locuințele din blocurile vechi au fost cerute prețuri medii mai mari de la 1.074 la 1.079 euro/mp. După un recul de 3% consemnat pe parcursul lunii martie, apartamentele nou-construite s-au apreciat, pe de altă parte, cu 4,6%, ajungând la o medie de 1.055 euro/mp util (față de 1.009 euro/mp util la finele lunii anterioare).

Timișoara: Suma medie solicitată pentru un apartament vechi de pe piața timișoreană a crescut în aprilie cu 1,1%, până la 1.331 euro/mp util. Pentru locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, prețul solicitat a variat ușor, cu 0,2% mai exact, de la 1.294 la 1.296 euro/mp util.

 

 

Citiți și:

Oferta unui mare constructor declarata castigatoare, reevaluata

Centru logistic al unei mari retele de retail, extins cu 20 mil euro

Sere, spatii de depozitare si procesare, pe aproape 3 ha

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Sus