Solplanet x AeroFix

Spatiile comerciale: Interesul beneficiarilor a crescut semnificativ fata de anul trecut

shopping-mall-509536_640Stocul spatiilor moderne de retail din Romania a depasit 3 milioane mp, la finalul lunii iunie, potrivit analizei realizată de DTZ Echinox Property.
Din aceasta valoare, 60% este reprezentat de centre comerciale, 25% de parcuri de retail si 15% de galerii comerciale.
Doua centre comerciale au fost finalizate in S1 2015, avand o suprafata totala inchiriabila de 117.000 mp: Mega Mall in Bucuresti si Coresi SC in Brasov.
Densitatea spatiilor moderne de retail din Romania la mia de locuitori este de 151 mp, iar Bucurestiul, cu un stoc de 1 milion mp, are o densitate de 537 mp de retail modern la mia de locuitori.

Noiledezvoltari vor fi directionatespreoraseletertiare

In trimestrele viitoare, spatiile comerciale moderne programate pentru livrare totalizeaza peste 100.000 mp.
Cel mai activ investitor de retail va ramane NEPI, care are in curs de dezvoltare un centru comercial in Timisoara si extinde anumite centre comerciale din portofoliul sau.
Tinand cont de faptul ca in Romania inmajoritatea oraselorcu o populatiedepeste 100.000 delocuitori au fost dezvoltate proiecte moderne de retail, pe termen mediu, ne asteptam ca noiledezvoltari sa fie directionatespreoraseletertiare.
Ca si in altetari din ECE(de exemplu, Polonia), parcurile de retail de dimensiuni reduse ar putea deveni formatul preferataldezvoltatorilor.
Vanzarile cu amanuntul au crescut in S1 2015 cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut – cresterea a fost stimulata de vanzarile de produse alimentare (produse alimentare, bauturi si tutun) care au crescut cu 11,5% fata de anul precedent, vanzarile nealimentare ramanand stabile.
Principaliiretaileri de FMCG au continuat sa-si mareascareteaua, Profifiindcele mai activ, cu 40 desupermarketurisimagazine de proximitatedeschise. Pe segmentulde hipermarketuri, Kaufland, Auchansi Carrefoursi-au extinsreteaua locala cuo unitatefiecare. La sfarsitulS12015,Kauflandopereaza103hipermarketuriinRomania, lantul dehipermarketuriAuchanare33 deunitatisiCarrefouropereaza28 dehipermarketuri.
Strategiile de expansiune ale retailerilor de fashion au continuat sa vizezeproiectele existentecu performantedovedite. Mai mult, odata cudeschidereaMegaMallsiCoresiSC, oseriederetaileri de fashionsi-aulargitreteaua. De-a lungulS12015,Inditexa fostcel mai activ retailer pe segmentul fashion. Grupul spaniol a deschis10unitatinoi, ajungandlasfarsitul luniiiunie la oreteade108magazine. Cel de-al doilearetailerde modaactiv a fostgrupulpolonezLPP, cu 6noi magazinedeschise. La sfarsitulS12015,LPPopereaza21 de magazinein Romania.
Interesul noilor retaileri a crescut semnificativ fata de perioada similara a anului trecut. In consecinta, un numar ridicat si diversificat de brand-uri a intrat pe piata din Romania in primul semestru din 2015. Bucurestiul continua sa fie destinatia principala pentru deschiderea primului magazin din Romania.

* Sub 4%, rata de neocupare in proiectele dominante

Rata de neocupare in proiectele dominante este sub 4%, in proiectele secundare intre 10-15%, iar in cele tertiare intre 20-25%.
Nivelul chiriilor prime a fost stabil in ultimii patru ani, iar in acest an nu va inregistra modificari semnificative. Incepand cu T4 2015, este asteptata o presiune ascendenta asupra nivelului prime de inchiriere, tinand cont de faptul ca spatiile comerciale de 100 mp situate la parterul centrelor comerciale dominante sunt din ce in ce mai limitate, numarul de intrari noi este in crestere, iar retailerii – in special brandurile de moda – raporteaza cresteri solide ale vanzarilor.

* Chiria prime este de 12-18 euro/ mp/ luna, in orasele tertiare

La sfarsitul S1 2015, pentru proiectele de retail performante din Bucuresti, chiriile prime continua sa se situeze intre 60-70 euro/ mp/ luna, in timp ce in proiectele secundare chiria prime variaza intre 25-45 euro/ mp/ luna. In afara capitalei, chiria in centrele dominante variaza intre 20-25 euro/ mp/ luna. In orase precum Timisoara, Cluj Napoca, Iasi sau Constanta chiriile prime sunt cu 20-30% mai ridicate. In orasele tertiare, chiria prime este de 12-18 euro/ mp/ luna.

 

Sus