Oferte locuri de munca top

Spatii industriale si logistice: circa 550 mii mp in curs de construire

Proiecte industriale și logistice care însumează mai mult de jumătate de milion de metri pătrați sunt în curs de dezvoltare, având termenul de livrare până la finalul anului viitor.

Din cei aproximativ 555.000 mp, o suprafață de aproape 60% este deja precontractată.

București (154.000 mp), Brașov (108.000 mp), Bacău (50.000 mp), Slatina (50.000 mp) și Timișoara (34.000 mp) sunt principalele orașe în care dezvoltatorii vor efectua noi investiții de acest tip în următoarele 15 luni.

Reducerea proiectelor dezvoltate speculativ ar putea pune presiune pe costul de închiriere în următoarea perioadă. Asta mai ales că, deși România a înregistrat după pandemie una dintre cele mai spectaculoase creșteri ale cererii de spații industriale și logistice din Europa Centrală și de Est, chiriile au rămas cele mai mici în regiune, după cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

”Pe fondul incertitudinilor economice care continuă să afecteze planurile de extindere ale chiriașilor, dezvoltatorii pot adopta, cel puțin pe termen scurt, abordări mai prudente atunci când vine vorba de începerea de noi investiții industriale și logistice. Această prudență se poate vedea și în celelalte piețe din regiune, regiune în care suprafața spațiilor nou livrate s-a redus cu 16% în primele 9 luni ale acestui an comparativ cu același interval din 2022.

Pe termen mediu însă, estimăm o creștere a apetitului dezvoltatorilor pentru noi investiții,  având în vedere că asistăm deja la reducerea inflației și stabilizarea costurilor de finanțare, elemente ce ar putea stimula nevoile chiriașilor pentru noi spații industriale”, a declarat Andrei Brînzea, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

În primele nouă luni ale anului au fost construite proiecte noi totalizând 252.000 mp, dar având în vedere planurile dezvoltatorilor până la sfârșitul anului, planuri ce vizează finalizarea a încă 185.000 mp, activitatea de dezvoltare din 2023. În 2022 au fost livrate 821.000 mp de astfel de spații.

În ceea ce privește cererea, în perioada ianuarie – septembrie au fost închiriate spații industriale și logistice ce au totalizat 716.000 mp, cu 22% sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut.  Cererea nouă continuă să fie principalul motor al pieței, cu o pondere de peste 70% din suprafața totală închiriată în primele 9 luni ale anului curent.

TOPUL CONSTRUCTORILOR Cei mai mari constructori profita de oportunitatile numeroaselor proiecte de investitii publice

Raportat la evoluția cererii din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, România, Ungaria, Slovacia, Bulgaria), activitatea de închiriere din piața locală a avut cea mai mare creștere în perioada 2020-2023 comparativ cu nivelul pre-pandemie.

Astfel, media trimestrială a cererii de spații industriale și de logistică la nivel național a crescut de 254% începând cu anul 2020, la 267.000 mp vs. 75.400 mp media trimestrială din perioada 2010-2019.

Chiriile de referință din București și din principalele hub-uri industriale și logistice din România au crescut ușor la un nivel cuprins în intervalul 4,25 – 4,65 euro/ mp / lună în al treilea trimestru din 2023, o tendință ascendentă ce este de așteptat să continue, dar într-un ritm mai lent, având în vedere numărul limitat de proiecte construite speculativ.

Costurile de închiriere ale acestor spații în România sunt cele mai mici din regiune, chiar dacă începând cu 2020 chiriile au urmat un trend crescător, un trend omniprezent la nivel continental si global.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus