Oferte locuri de munca top

Scade cererea de spatii de birouri pentru companii IT

Din totalul spaţiilor de birouri ocupate până la 20% se vor elibera în perioada următoare întrucât companiile, mai ales cele cu activitate în zona de tehnologie, pot activa aproape exclusiv în mediul online. Estimarea este făcută de Constantin Căpraru, managing partner al agenţiei de consultanţă imobiliară 24REAL.

Acesta este de părere că cererea pentru spații de birouri va suferi o scădere de aproximativ 30%, la cel mult 250.000 mp tranzacţionaţi în acest an .

„Companii care în urmă cu trei luni căutau un spaţiu de 1.000 mp, de exemplu, astăzi analizează suprafeţe şi de până la trei ori mai mici. Vorbim despre companii cu activitate în zona de tehnologie, care pot activa aproape exclusiv în mediul online. Totodată, am observat o tendinţă a mai multor companii care experimentau şi înainte de criza sanitară lucrul de acasă pentru o zi pe săptămână. Estimările noastre arată că până la 20% din suprafaţa spaţiilor de birouri ocupate se va elibera, principala cauză fiind restrângerea business-urilor şi optimizarea proceselor de funcţionare ale întreprinderilor”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Odată cu aceste schimbări, proprietarii spaţiilor de birouri vor deveni mult mai flexibili în relaţia cu chiriaşii şi mai ales cu perioada contractuală agreată, în contextul în care predictibilitatea activităţii de business se apropie de 0 în această perioadă, pentru multe sectoare de activitate.

„Dacă în anii 2007-2008 se încheiau contracte de închiriere pe perioade de 5-7 ani, în 2010 intervalul a scăzut la 5 ani, pentru ca în prezent să ne aşteptăm ca perioadele contractelor de închiriere să scadă chiar şi la sub 3 ani. Depăşirea impasului economic va fi trecut cu bine de proprietarii care vor şti să gestioneze cel mai bine suprafeţele de care dispun, în opţiunile de repoziţionare, delimitare şi reaşezare a spaţiilor şi fluxurilor din clădirile pe care le deţin. Există domenii de activitate (IT/telecom, pharma) unde clienţii au continuat cu succes programul de relocare şi închiriere al unor spaţii de birouri mai mari, mizând pe o creştere vizibilă a business-ului lor din această perioadă”, a adăugat Constantin Căpraru.

 

 

Citiți și:

Un constructor pregateste edificarea unui hotel cu 7 niveluri

Viitoare ferma zootehnica, cu peste 20 mii mp sc

Ce lucrari rutiere va face un dezvoltator imobiliar

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Sus