Oferte locuri de munca top

SAR: Care sunt firmele abonate la contracte publice

DSC00927Favorizarea unor firme de construcții în detrimentul altora la nivel local, prin intermediul proceselor de achiziții publice, și obținerea unor comisioane de zece la sută este o practică răspândită în România, se arată în raportul de țară pregătit de către Societatea Academică din România (SAR).

Distribuția prin firme favorite este indispensabilă din cauza problemelor de încredere puse de recuperarea comisionului de la firme necunoscute.

Societatea Academică din România a întocmit o listă a firmelor abonate la contracte publice, care au „capturat” una sau mai multe entități publice.

Definiția indicatorului capturii entităților publice (autorităților contractante) este următoarea: o autoritate contractantă este considerată a fi capturată dacă proporția din totalul contractelor de peste 1 milion euro atribuite de către aceasta pe an către un singur ofertant depășește 50% în condițiile în care acea autoritate a oferit cel puțin trei contracte în acel an.

Sub pragul de 1 milion de euro sau într-o formă mai subtilă (aceleași persoane pot candida ca firme diferite) pot exista multe alte contracte preferențiale.

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Academice, captura este în sine dovada unor practici neconcurenţiale, chiar dacă investigaţii suplimentare sunt necesare pentru a dovedi folosul personal al celor care favorizează o firmă sau pierderea socială (prin lucrări supraevaluate sau de o calitate inferioară).

La baza analizei stau date despre contractele individuale de peste 1 milion euro atribuite de către autoritățile contractante (entitățile publice) în sectorul construcțiilor în perioada 2007-2013.

Informațiile au fost preluate în format electronic din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), curățate și transpuse într-o bază de date pentru a putea fi analizate statistic.

Calcultele au fost realizate astfel: s-a agregat valoarea totală anuală a contractelor atribuite per autoritate contractantă și a fost calculată proporția fiecărui câștigător vizavi de autoritatea contractantă vizată.

 

Descărcați aici Lista făcută publică de Societatea Academică Română.

Sus