Solplanet x AeroFix

România, fruntaşă la creşterea preţurilor producţiei industriale

bicaz_2010_fabrica_7România a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, 0,4%, în luna septembrie faţă de aceeaşi lună a anului anterior, anunţă Eurostat.

Creşteri ale preţurilor au mai fost remarcate în Letonia, 0,2%, şi Grecia, 0,1%. Cele mai importante reduceri ale preţurilor au fost fost observate în Lituania (-5,6%), Belgia şi Slovacia (ambele -3,9%).

În Uniunea Europeană preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,6% în luna septembrie a.c. comparativ cu acelaşi interval al anului precedent. În Zona Euro s-a înregistrat o scădere de doar 1,4%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Evoluţia preţurilor industriale din UE a fost determinată de scăderile din sectoarele: energetic -5,4%, bunuri de uz curent -0,6%, bunuri intermediare -0,4%. În schimb preţurile au crescut pe sectoarele bunurilor de capital 0,6%, bunuri de folosinţă îndelungată 0,8%.

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi cu 0,2% în Zona Euro în septembrei 2014 comparativ cu luna anterioară. În august s-a observat o scădere a preţurilor de 0,2% în ambele zone.

Sus