Oferte locuri de munca top

Risc ridicat de insolventa in constructii

 2Constructiile raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active. Cel putin asa reise dintr-un studiu realizat de Coface Romania privind evolutia numarului de insolvente in Romania, luand in considerare cazurile nou inregistrate in primul semestru din 2015.

Din analiza rezulta ca s-au deschis la nivel de economie 5.524 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 57% fata de aceeasi perioada a anului anterior.

In ciuda scaderii puternice a numarului de insolvente, contractie este relevanta doar din punct de vedere statistic, deoarece impactul negativ propagat in economie este mai mare.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2015 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a scazut in perioada analizata in toate zonele tarii. Elementul surpriza este numarul de insolvente din Bucuresti, care scade cu -49%. Pe prima pozitie ramane zona de N-V, cu o scadere de -52%.

„Analizand evolutia insolventelor observam un paradox fara precedent in Romania: desi numarul procedurilor de insolvente deschise in primul semestru al anului curent a scazut la jumatate, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, pierderile financiare propagate in economie sunt cu 163% mai mari, iar numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute este in crestere cu 9%.

Astfel, putem afirma ca scaderea record a insolventelor ramane la un nivel statistic si nu are nicio legatura cu evolutia comportamentului de plata al companiilor private, in conditiile in care acesta din urma se deterioreaza.

Valoarea instrumentelor de plata refuzate spre decontare a crescut cu 62% in primul semestru al anului curent, in timp ce valoarea medie a acestora este de 132.000 lei, de aproape zece ori mai mare decat nivelul inregistrat inainte de criza, respectiv 14.000 lei in anul 2008.”, a declarat Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania.

Sus