Oferte locuri de munca top

Revenirea construcţiilor ne-a adus o creşterea economică peste aşteptări

constructieRevenirea puternică a sectorului de construcţii, precum şi buna evoluţie a industriei a făcut ca ţara noastră să obţină în primul trimestru al acestui an o creștere economică de 4,3% – record al perioadei post –criză.

Aceasta este și cea mai mare creştere economică înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene în trimestrul 1.

„Creșterea economică peste așteptări vine pe fondul celui mai bun tablou macroeconomic postdecembrist, cu inflație la minim record, deficite bugetar și de cont curent și datorie publică sub pragul de sustenabilitate și o rată a șomajului redusă.”, a precizat Cristian Socol, consilierul premierului pe probleme macroeconomice,citat de Agerpres.

În prezent creșterea puterii de cumpărare a câștigului salarial mediu este de 6,4% (comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut), iar la pensii de 5%.

Ca urmare a măsurilor promovate până la sfârșitul anului (creșterea salariului minim și reducerea TVA la 9%), Socol estimează că puterea de cumpărare a populației cu venituri mici și medii va creşte cu procente de peste 10%.

Urgențele majore pe termen scurt și mediu în domeniul economic vizează accelerarea reformelor structurale cu precădere îmbunătățirea guvernanței corporative la companiile de stat, implementarea efectivă a prioritizării investițiilor publice în procesul bugetar, raționalizarea cheltuielilor publice, îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare și reducerea evaziunii fiscale, transparentizarea costurilor în domeniul sănătății dar și accelerarea absorbției banilor europeni.

Produsul intern brut al României a crescut cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an față de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat o creștere cu 4,3% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

Sus