Oferte locuri de munca top

Creste interesul pentru inchirierea spațiilor de birouri

Chiriaşii de spaţii de birouri au preluat o suprafaţă totală de noi spaţii de birouri cu 40% mai mare în primul semestru din 2014 faţă de acelaşi interval al anului precedent, potrivit unui raport al Colliers Internaţional.
În total în primele şase luni ale anului take-up-ul a fost de 128.500 m2, din care net take-up aproximativ 55cladire birouri langa Palatul Victoria in spate.000 m2.
Printre principalele tendințe ale pieței, raportul arată o continuare a dominației companiilor de IT & C, o creștere semnificativă a tranzacțiilor de pre-leasing, cât și companii noi pregătite să intre pe piața locală în anul următor.
Georgiana Andrei, Manager Office and Retail Division la Colliers International, a precizat:
“Au fost mișcări semnificative în piața spațiilor de birouri de la începutul anului 2014 – cererea s-a intensificat pe parcursul întregii perioade, culminând cu o serie de contractări de suprafețe importante până spre sfârșitul semestrului. După cinci ani de măsuri de precauție luate, piața dă semne evidente de restabilire a încrederii, cu noi proiecte la orizont, în curs de dezvoltare, stimulate de creșterea cererii pentru noi intrări, extinderi și consolidări ale pieței.
Net take-up-ul este de asteptat să-şi continue trendul ascendent, datorita  valului de expansiune al companiilor din IT & C, outsourcing dar si al companiilor complementare industriei și agriculturii care vor aduce noi cereri în a doua jumătate a anului 2014. Noi companii din SUA și China au fost active in prospectarea pieţei si cel mai probabil vor închide tranzacţii în următoarele 12 luni.
Segmentul bancar este, de asemenea, de natură să producă o serie de noi consolidări datorită segmentului de Achiziții și Fuziuni, acest segment urmând a atinge apogeul întrucât unii dintre jucători urmează să anunțe achiziții.
Pre-închirierile au revenit
Perioada analizată a marcat, de asemenea, o puternică revenire a pre-contractărilor, care au reprezentat 32% din activitatea de ansamblu a pieței, în principal prin segmentul IT & C care a asigurat cea mai mare parte a tranzacțiilor.
Noul stoc favorizează zona Politehnica
În ceea ce privește stocul nou livrat, stocul total de birouri la sfârșitul primului semestru din 2014 a fost de 1.735.000 m2. Stocul de spații de birouri s-a mărit cu 79.000 m2, contribuind la o creștere de 5% a stocului deja existent. Mai mult de jumătate din acest volum era disponibil pentru închiriere la sfârșitul semestrului.
Datorită faptului că cererea de spații a depăsit oferta, rata de neocupare a scăzut de la 18% la 17,2%. Cele mai bune zone din punct de vedere al gradului de neocupare sunt Charles de Gaulle, Centru-Vest și Dimitrie Pompeiu, fiecare beneficiind de rate de neocupare între 5% și 8%.
Asteptările sunt ca până la finalul anului să mai fie livrate aproximativ 42.000 m2 spații noi de birouri, din care cea mai mare parte este deja închiriată. Se așteaptă ca noile livrări să crească stocul din zona Barbu Văcărescu -Floreasca, dar, de asemenea, să consolideze și hub-ul IT din zona Politehnica.

Sus