Oferte locuri de munca top

Plafonarea pretului la gaze, risc sau ajutor?

România și alte 14 state membre UE au solicitat Comisiei Europene plafonarea prețului angro la gazele naturale, fie că acestea vin din importurile din Rusia sau nu.

Însă, oficialii CE sunt de părere că o astfel de plafonare este complexă și ar putea prezenta riscuri pentru securitatea energetică.

Comisia a analizat diferite opțiuni pe care UE le-ar putea lua în considerare pentru a reduce prețurile ridicate la gaze. Documentul, analizat de Reuters, precizează că un plafon de preț pentru tranzacțiile de schimb – care acoperă atât gaze naturale lichefiate, cât și aprovizionarea prin conducte – ar putea perturba fluxurile de combustibil între țările UE.

Proiecte industriale, propuse in Bucuresti si in provincie

Un astfel de plafon de preț ar putea funcționa numai dacă o nouă entitate ar aloca și livra proviziile limitate de combustibil între state.

De asemenea, UE ar avea nevoie de „resurse financiare semnificative” pentru a se asigura că țările ar putea continua să atragă aprovizionarea cu gaz de pe piețele globale competitive, unde alți cumpărători ar putea fi dispuși să plătească prețuri peste plafonul UE, a spus Comisia.

De asemenea, un plafon amplu al prețului gazelor cu ridicata ar reprezenta un „risc de a declanșa întreruperi de aprovizionare” de la furnizorii străini, mai mare decât în cazul unui plafon doar pentru livrările prin conducte.

Comisia a analizat alte opțiuni pentru a aborda criza energetică, inclusiv plafoane mai limitate ale prețurilor la gaze.

UE ar putea să limiteze prețul importurilor de gaze rusești sau să limiteze prețul gazului utilizat pentru a genera electricitate ca o modalitate de a reduce prețurile mari ale energiei, se mai arată în document.

Fabrica de materiale de constructii, extinsa cu aproape 9 mii mp

Este de menționat faptul că țările UE nu sunt de acord cu privire la faptul că un plafon amplu al prețului gazelor ar ușura criza aprovizionării și creșterea prețului la energie cauzată de reducerea de Rusia a livrărilor către Europa.

15 țări au cerut marți Bruxelles-ului să propună un plafon de preț al gazelor cu ridicata pentru a ajuta la controlul creșterii inflației. Germania, Olanda și Danemarca se numără printre cei care se opun.

Discuțiile cu privire la posibilele plafonări ale prețurilor la gaze vor continua la o reuniune de vineri a miniștrilor energiei din UE, care urmează să aprobe, de asemenea, un pachet de măsuri propuse de Bruxelles săptămâna trecută, inclusiv taxe excepționale pe profit pentru firmele energetice.

Sus