Oferte locuri de munca top

Piata spatiilor de birouri va deveni una a chiriasilor

Aproape 200.000 mp vor fi adăugați anul acesta la stocul total de birouri din București. Totuși, livrarea amânată a trei clădiri cu un suprafața închiriabilă de peste 65.000 mp va duce la atingerea pragului de 3 milioane mp de spații de birouri de abia la începutul anului 2019, potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

În prezent, piața de birouri din București este o piață a proprietarilor, în principal din cauza ratelor scăzute de neocupare. Ca rezultat al livrării de noi proiecte de birouri, împreună cu diversificarea continuă a cerințelor chiriașilor (nevoia de spații de birouri complete, cu componente de retail, divertisment și de fitness / wellness), piața se va schimba cel mai probabil într-o piață a chiriașilor.

În prima jumătate a anului 2018, spațiile de birouri de tip coworking s-au dublat aproape în dimensiune în România, de la 33.000 mp în luna octombrie a anului trecut la 62.000 mp în luna iunie a acestui an. Piața principală este Bucureștiul, dar zone precum Moldova au cunoscut o dezvoltare semnificativă a spațiilor coworking în ultima perioadă. Tendința va continua cu siguranță, deoarece startup-urile sunt din ce în ce mai populare, iar generațiile noi, în special generația Y, preferă activitățile independente în defavoarea celor tradiționale cu program de la 9 la 6.

Simona Urse, Associate Director Office Agency la Crosspoint Real Estate, comentează: “Chiriile pentru spațiile de birouri de primă clasă rămân neschimbate (18 – 19 EUR/mp/lună) dar este așteptată o creștere a acestora în 2018, deoarece ratele de neocupare pentru zonele cele mai căutate din București se află la un nivel foarte scăzut. Proprietarii oferă stimulente precum luni gratuite sau bugete pentru amenajarea și echiparea spațiilor de lucru, prin urmare chiriile nete sunt mai mici cu circa 10%-15% decât chiriile solicitate. Cu toate acestea, rata mică de neocupare va genera o scădere a acestor stimulente. Nivelul chiriei unui loc de parcare subteran variază între 50 și 80 EUR/luna. 

Rata de neocupare a înregistrat o descreștere în București în 2017, ajungând la 8,5% (circa 233.750 mp de spații de birouri vacante). În primul trimestru 2018, rata de neocupare a rămas aproximativ aceeași, deoarece nu s-au livrat spații noi în primele luni ale acestui an. Cu toate acestea, ne așteptăm ca rata de neocupare să crească cu 2%-3% până la sfârșitul anului, când șapte noi proiecte vor fi livrate pe piața bucureșteană. ”

Cele mai importante proiecte de birouri aflate în derulare în București și cu livrare până la sfârșitul acestui an sunt: Globalworth Campus (două clădiri) – 50.000 mp închiriabili, Orhideea Towers – 37.000 mp, The Mark – 25.500 mp, AFI Tech Park (clădirea 1) – 22.000 mp, Campus 6 (faza 1) – 22.000 mp, Unirii View – 18.000 mp și Day Tower – 12.000 mp.

La nivel european, șomajul în continuă scădere conduce la o cerere ridicată de spații de birouri și forțează chiriașii să ia în considerare și alte zone, din afara zonelor centrale de Afaceri (CBD), potrivit companiei de consultanță imobiliară Savills.

Chiriile spațiilor de primă clasă din CBD sunt în medie cu 4% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2% mai mari decât în perioada de vârf de închirieri din 2007-2010, potrivit celui mai recent raport Savills pentru primul trimestru al anului 2018. Lipsa spațiului de calitate la prețuri accesibile a împins chiriașii în zone adicente celor centrale, unde chiriile sunt încă în medie cu 70% mai scăzute decât în CBD, dar se află acum în creștere cu 5,6% față de anul precedent și cu 8% peste media pe cinci ani.

Lydia Brissy, Director, European Research la Savills, declară: „La nivel european observăm că nivelul stocului nou livrat nu este suficient pentru a satisface cererea curentă, astfel încât chiriașii se vor confrunta cu lipsa spațiilor pentru încă doi ani. Oferta limitată și chiriile în creștere au determinat chiriașii să devină mai flexibili în cererile lor; aceștia sunt mai dispuși să se mute din zona lor preferată din centru în locații secundare, într-o clădire mai bună și cu o chirie mai ieftină”.

 

Citiți și:

Important producator de bauturi racoritoare vrea sa isi extinda depozitele

Un producator mondial de componente auto incepe construirea unei hale

Investitie austriaca pe un teren de peste 10 ha langa Bucuresti

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus