Oferte locuri de munca top

Peste 150.000 mp de spaţii de birouri urmează să fie livrate în Bucureşti

DSC00288Patru proiecte de birouri au fost demarate în Capitală în primele nouă luni ale lui 2014, toate fiind localizate în zone cu rate de neocupare situate sub media înregistrată la nivelul Bucureştiului. Aproximativ 69% din suprafața aflată în construcție urmează a fi finalizată în 2015. În următorii doi ani în Bucureşti vor fi livrate 166.000 de mp de spaţii de birouri, potrivit unei analize realizate de consultantul imobiliar DTZ Echinox.
Printre clădirile ce vor fi predate anul viitor se numară AFI Business Park IV și V, Green Court – faza II și Bucharest One.

Majoritatea proiectelor ce urmează a fi livrate anul viitor sunt dezvoltate în zona de Centru Nord și Vest, zone care în ultimii ani au atras interesul unora dintre cei mai mari chiriași din piața de birouri.Mai mult de 500.000 de mp de spații de birouri sunt momentan în diverse stadii de planificare.

În ceea ce privește activitatea de închiriere, în perioada analizată au fost tranzacționați 195.000 de mp. Cererea reprezintă 156.000 de mp și este cu 25% mai ridicată față de aceeași perioadă a anului trecut. Relocările în interiorul stocului modern însumează 73.000 de mp, dintre care 55% sunt tranzacții de preînchiriere. Cererea nouă, reprezentată de extinderi, relocări din vile și spații de birouri de clasa C în spații de birouri moderne, și operațiunile noi, deschise fie de chiriași existenți, fie de companiile nou intrate în piață reprezintă 83.000 de mp din totalul cererii înregistrate, 16% fiind tranzacții de preînchiriere. În comparație cu perioada similară a anului trecut, cererea nouă este cu aproximativ 40% mai ridicată.

Mădălina Cojocaru, Head of Office Department, DTZ Echinox a menționat: “Spre deosebire de anii anteriori când, pentru a reduce costurile, chiriașii luau în considerare diminuarea spațiului ocupat, anul acesta majoritatea au optat pentru menținerea sau extinderea metrilor pătrați închiriați. De asemenea, o serie de companii localizate în centre care oferă servicii specializate de închiriere au decis să își reloce activitățile, optând de cele mai multe ori pentru o suprafață semnificativ mai mare. În baza cererilor pe care le primim din partea chiriașilor, estimăm că această tendință va continua și în trimestrele urmatoare’’.

Renegocierile și reînnoirile de contracte însumează 39.000 de mp. Acest tip de activitate a urmat un trend descendent, fiind cu 43% mai scăzută față de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, opțiunea de a renegocia actualii termeni contractuali este pentru unii dintre cei mai mari ocupanți de spații de birouri o variantă viabilă.

În perioada analizată, cele mai mari tranzacții din punct de vedere al suprafeței au fost cele de preînchiriere.

Ținând cont de faptul ca recent a fost anunțată semnarea de către Globalworth a unui contract de preînchirere de 25.000 de mp pentru proiectul pe care il va dezvolta în Pipera Sud, 2014 se anunță a fi primul an după 2008 care înregistrează în fiecare trimestru o tranzacție consistentă de preînchiriere.

Datorită creșterii semnificative a cererii de spații de birouri, la sfârșitul T3 2014, rata generală de neocupare a spațiilor de birouri de clasă A și B din București a ajuns la 14.5%, înregistrându-se o scădere de 2.2 puncte procentuale față de valoarea înregistrată la începutul anului. Adițional, pe parcursul T3, s-au înregistrat scăderi ale ratelor de neocupare în toate zonele din București.

Cele mai mici rate de neocupare se înregistrează în Pipera Sud – 7%, în zona centrală de business a Bucureștiului – 8% și în zona de Vest – 8%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca înregistrează la finalul trimestrului trei o rată de neocupare de 13,5%.

Stocul modern de spații de birouri a crescut în primele trei trimestre ale anului cu 4%, ajungând la finalul trimestrului 3 să totalizeze 2,12 milioane de mp. Estimăm că până la sfârșitul anului stocul de spații de birouri clasa A și B va ajunge la 2,18 milioane de mp. Aproximativ 72% din spațiile noi, programate a se livra în 2014, sunt deja ocupate.

Sus