Oferte locuri de munca top

Peste 1 mld euro pentru retele electrice si de gaze naturale

Investițiile pentru dezvoltarea rețelelor electrice și a sistemului de transport gaze naturale, plănuite pentru următoarea perioadă, depășesc 1 miliard de euro.

În acest sens, ANRE a aprobat ieri Planul de investiții pentru dezvoltarea rețelelor electrice de transport, ce prevede investiții totale de 5,67 miliarde de lei. Planul aparține C.N.T.E.E. „Transelectrica” SA.

Astfel, până în anul 2029 sunt plănuite lucrări de investiții care au ca scop retehnologizarea rețelelor electrice de transport (RET) existente, integrarea producției din surse regenerabile şi a altor capacităţi de producţie, creșterea capacității de interconexiune, siguranța alimentării consumului, precum şi dezvoltarea sistemelor informatice, de contorizare inteligentă și de telecomunicații și infrastructura critică.

Din valoarea totală a planului de investiții, aproximativ 300 milioane de lei provin din fonduri europene nerambursabile.

În perioada 2023 – 2024 sunt prevăzute puneri în funcțiune ale liniilor Cernavodă – Stâlpu (cu racord în stația Gura Ialomiței) și Smârdan – Gutinaș, care asigură evacuarea energiei electrice produsă din surse regenerabile în zona Dobrogea spre centrele de consum din centru, vest și nord ale țării.

De asemenea, pentru creșterea siguranței alimentării cu energie electrică a zonei metropolitane București, în perioada 2024 – 2029 este prevăzută finalizarea unor lucrări de investiții prin care se vor realiza liniile și stațiile electrice necesare, astfel încât să crească siguranţa şi fiabilitatea în această zonă.

Planul de investiții pentru sistemul de gaze

Totodată, ANRE a analizat Planul de investiții pentru anul 2021, asumat de operatorul de transport și de sistem al gazelor naturale, S.N.T.G.N. Transgaz S.A.

Valoarea totală a planului de investiții este de 838,63 milioane lei, din care fonduri proprii ale operatorului 624,13 milioane lei și contribuții din fonduri nerambursabile 214,5 milioane lei.

Din valoarea totală a planului, 596,2 milioane lei reprezintă valoarea lucrării “Dezvoltări ale sistemului național de transport în zona de nord – est a României”, în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova, lucrare care va asigura interconectarea sistemului național de transport cu sistemul din Republica Moldova. Restul valorii, de 242,4 milioane lei, reprezintă lucrări de dezvoltare pe teritoriul național a sistemului național de transport, lucrări care se vor finanța în totalitate din surse proprii ale operatorului.

Pentru extinderea sistemului național de transport în vederea realizării de noi racordări, operatorul a alocat fonduri în valoare de 13 milioane lei, la care se vor adăuga noi resurse financiare pe măsură ce autoritățile administrației publice sau operatorii de distribuție vor solicita racordarea la sistem de noi localități.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus