Oferte locuri de munca top

Numărul proiectelor rezidenţiale de lux a crescut cu 275% în Capitală

parcul privighetorilor_nOferta de proiecte rezidențiale de lux noi de pe piața din Bucureşti a înregistrat o creștere aproape triplă în acest an. Numărul de proiecte livrate în anul 2014 sau în construcție este de 275% mai mare decât numărul total de proiecte livrate în ultimii doi ani, indicând un “boom” imobiliar pe acest segment, potrivit unui studiu relizat de HomeFinders.ro.

În primele 9 luni ale anului 22 de blocuri au fost deja finalizate sau sunt în curs de finalizare, în timp ce în perioada 2012–2013 au fost construite doar opt proiecte rezidenţiale.

Conform datelor extrase de HomeFinders.ro, cea mai atractivă zonă pentru dezvoltatori este zona Primăverii, unde se înregistrează un număr de 11 blocuri, deja finalizate sau în stadiu avansat de construcție. Aceasta este urmată de Kiseleff – Aviatorilor, cu un număr total de nouă proiecte. Pe ultimul loc se situează zona Dorobanți – Capitale, unde un singur proiect a fost finalizat anul acesta și încă unul este programat pentru anul viitor. Astfel, zona Primăverii însumează un număr de 49 de blocuri noi construite după anul 2000, în timp ce în Kiseleff – Aviatorilor se regăsesc 47 de proiecte, iar în Dorobanți – Capitale 22.

Analizând și prețurile de tranzacționare, studiul relevă faptul că zonele de lux unde s-au construit cele mai multe proiecte rezidențiale prezintă și cele mai mari prețuri. Astfel, cele mai ridicate prețuri sunt în zona Primăverii, unde prețul mediu pe metru pătrat util este de 3.396 euro. Acesta este urmat de Kiseleff – Aviatorilor, unde prețul mediu pe metru pătrat util este de 3.215 euro. La nivelul întregului segment de lux, cel mai mic preț se înregistrează în zona Dorobanți – Capitale: 2.910 euro pe metru pătrat util.

În ceea ce privește tipurile de unități din noile blocuriale celor trei zone de lux, se remarcă dominanța apartamentelor de 3 și 4 camere. Garsonierele și apartamentele de două camere nu se află în aria de interes a dezvoltatorilor, întrucât nu există cerere pentru acestea din partea publicului țintă.

Matei Maloș, managing partner HomeFinders.ro, precizează:
“Pe segmentul premium al Capitalei, adresat persoanelor cu venituri mari, cererea solvabilă este întro creștere vizibilă și se manifestă printro decizie mult mai rapidă de achiziție din partea clienților. În contextul în care proprietățile din segmentul mediuplus și premium se tranzacționează mai rapid, considerăm că există premisele pentru o revenire a cererii de achiziție și pe segmentul de lux al pieței.”

Tendința proprietarilor de a orienta proprietățile spre închiriere în loc de vânzare se menține, unele dintre proiectele din această zonă fiind destinate doar acestui scop. Conform datelor HomeFinders.ro, în zonele studiate în perioada 1 ianuarie 2013 – 31 august 2014 pe piața liberă s-au vândut mai puțin de 50 de unități în blocuri construite după anul 2000.

Studiul HomeFinders.ro analizează proiectele livrate în acest an și pe cele aflate în construcție în zona de lux a Bucureștiului (Primăverii, Kiseleff – Aviatorilor, Dorobanți – Capitale.

Sus