Oferte locuri de munca top

Numarul de oferte pe piata imobiliara, in crestere cu 25%

Mult anunțata criză imobiliară și scăderea iminentă a prețurilor i-au speriat pe proprietarii de apartamente. În ianuarie 2019 au fost scoase la vânzare 2300 de apartamente în București, mai multe cu aproximativ 25% comparativ cu ianuarie 2018, conform statisticilor realizate de imobiliare.net.

Anul trecut au fost scoase pe piață 26.626 de apartamente din București, iar dacă trendul înregistrat în prima lună a lui 2019 se păstrează până la sfârșitul anului, atunci vom avea aproape 33.000 de oferte scoase pe piață în 2019.

Din punct de vedere al prețurilor solicitate de proprietari, chiar dacă oferta de pe piață a crescut foarte mult, deocamdată nu se înregistrează modificari semnificative.

Prețurile rămân în continuare mai mari cu 5-8% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind aproape similare cu cele din decembrie 2018.

În București sunt scoase la vânzare în fiecare an între 25 și 30 de mii de apartamente. Cel mai mare numar de oferte s-a înregistrat în 2008, ajungând la 36.000, iar cel mai mic număr s-a înregistrat în 2009 cu doar 22.000 de oferte.

În general, atunci când o proprietate este scoasă la vânzare pe piață, prețul solicitat inițial, la prima strigare, este supraevaluat, iar sumele solicitate sunt peste așteptările reale ale proprietarilor.

Ajustările de preț au loc după o perioadă relativă de timp, pe masură ce proprietatea se maturizează în piață, fiind influențate de cererea mai mare sau mai mică existentă la un moment dat.

Marjele de negociere se situează între 5 și 10%, dar pot fi și mai mari în funcție de tipul proprietății și de graba proprietarilor.

Pentru garsonierele din București, prețul mediu solicitat se situează în jur de 44.400 euro, pentru apartamentele de 2 camere se solicită 64.500 euro, pentru 3 camere prețul  mediu este de aproape 91.000 euro, iar pentru apartamentele de 4 camere prețul de strigare este de 123.000 euro.

Dacă luăm în calcul noile condiții de creditare mult mai restrictive, creșterea cursului de schimb leu-euro, nivelul ridicat al dobânzii de referință ROBOR și întarzierea/ modificarea programului Prima Casă, specialiștii imobiliare.net consideră că este posibil ca în lunile următoare să asistam la un blocaj pe piața rezidențială care să conducă în mod direct la o scădere a prețurilor.

 

 

Citiți și:

Viitor turn cu spatii de birouri in centrul Bucurestiului

Va incepe construirea a 195 apartamente in zona de nord a Capitalei

Un mare producator pregateste construirea mai multor blocuri

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

 

Sus