Oferte locuri de munca top

Noul terminal al Aeroportului Iasi va fi finantat din fonduri europene

Finanțarea europeană pentru viitorul terminal de la Aeroportul Iași a fost aprobată, fondurile fiind alocate prin Programul Operațional Infrastructura Mare.

Valoarea totală a proiectului de extindere a Aeroportului Internațional Iași, care presupune construirea terminalului T4 și mărirea capacității de parcare, este de 447.270.880 lei cu TVA.

Valoarea totală eligibilă este de 367.876.172 lei, din care 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13 % este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

Viitorul terminal va fi construit pe o suprafaţă de peste 30 de mii de metri pătraţi, în conformitate cu obiectivele de protecţie a mediului.

Proiectul prevede realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde. De asemenea, echipamentele ce vor fi montate în terminal vor fi de ultimă generaţie, cu un consum redus de energie.

Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iaşi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adică un număr dublu față de capacitatea pe care o au astăzi terminalele T2 și T3.

Modernizarea Aeroportului va înseamna, în următoarele etape, și rezolvarea problemelor legate de accesibilitate.

Nou perimetru de exploatare a produselor de balastiera

”Zilele viitoare vom semna contractul ce ne asigură creditul bancar pentru investiții și acoperirea TVA-ului, și care reprezintă o sumă importantă în cadrul acestui proiect, urmează finalizarea procedurii de achiziție, când vom anunța și căștigatorul licitației, iar la final vom semna contractul de finanțare pentru proiectul tehnic și cel de execuție a lucrărilor la noul terminal T4. a declarat Romeo Vatră, director general provizoriu al R.A. Aeroportul Iași.

Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ Iași, a declarat: “Pentru Consiliul Județean devine o datorie să dezvoltăm infrastructura pe zona de nord a Aeroportului, drumurile către Aroneanu, conexiune cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8, bretea care este în caietul de sarcini al proiectantului. De asemenea, pe partea de sud, Primăria Municipiului Iași va moderniza strada Aeroportului. În plus, a trebuit să ne asumăm dezvoltarea pe partea de est a unei infrastructuri rutiere care să pună în valoare zona cargo de la Aeroportul Iași și să prefigurăm o conexiune către Holboca, cu relația spre viitorul Parc Industrial. Dacă CFR va duce la capăt zona de transbordare de la Holboca, practic vom avea intermodalitate între traficul aerian, feroviar și rutier”.

Noul terminal al Aeroportului Internațional Iași var urma să fie gata la finalul anului 2023 și va deservi zborurile internaționale. Va avea trei niveluri (subsol tehnic, parter și etaj), șapte porți pentru plecări și trei porți pentru sosiri, cu posibilitatea de asigurare a unor fluxuri bidirecționale. Trei dintre porțile de la etaj sunt prevăzute cu aviobridge-uri.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus