Oferte locuri de munca top

Noi scumpiri ale creditelor ipotecare

Ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare în lei ar urma să crească de la finele acestui trimestru. Atunci cele mai multe dintre băncile comerciale își actualizează nivelul dobânzilor percepute pentru creditele acordate, în funcție de evoluția dobânzii interbancare ROBOR pe 3 luni.

Astăzi, această dobândă a atins 2,73%, mai mare  cu 1,84 puncte procentuale decât în urmă cu exact un an, când pe 9 mai a fost de 0,89%.

Prin urmare, astăzi ROBOR 3 luni a înregistrat cel mai mare nivel din ultimii patru ani (în 5 decembrie 2013 a fost de 2,77%).

Pe piața bancară din țara noastră, nivelul dobânzilor a început să crească accelerat din toamna anului trecut. Aceasta după ce în vara anului trecut dobânzile au atins nivele minime istorice (0,68% la jumătatea lunii octombrie 2017). După perioada cu dobânzi foarte reduse era de așteptat că puteau urma creșteri ale dobânzilor. Totuși, ritmul de creștere a dobânzilor a fost peste estimări.

Tot astăzi, Mugur Isărescu guvernatorul BNR a anunțat revizuirea în creştere la 3,6% a prognozei de inflaţie pentru finalul acestui an. Prognoza anterioară indica o inflaţie de 3,5%, în 2018.
Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale.
Rata anuală a inflaţiei este anticipată la circa 5% pe parcursul trimestrelor II şi III 2018, urmând să se reducă din trimestrul IV din 2018

 

Citiți și:

Ansamblu nou, pregatit de dezvoltatori din provincie

Ce sta in calea Podului dintre Iasi si Ungheni

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 3/ mai 2018

Sus