Oferte locuri de munca top

Noi modificari in programul O familie, o casa

Proiectului legislativ pentru transformarea programului ”Prima Casa” în ”O familie, o casă” i-au fost aduse noi amendamente de către parlamentarii din comisia de buget din Camera Deputaților.

Deputații au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor raportul de adoptare a acestui proiect de cu unele amendamente.

Transformarea programului ”Prima Casa” în ”O familie, o casă” vizează reorientarea către persoanele cu venit până la un anumit plafon. Astfel, noul program se va adresa în special, persoanelor care nu pot accesa un împrumut imobiliar standard.

Dintre amendamentale aduse proiectului amintim:

Eliminare pentru veniturile primite prin asistență socială

La data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei.

La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistență socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, dacă acestea duc la depășirea pragului stabilit.

Creditele garantate de stat

Statul va garanta creditele destinate achiziţiei locuinţelor în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare pentru o locuință nouă recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat și pentru locuințele consolidate recepționate în același interval de timp.

În acest caz, pentru persoanele care fac pare dintr-un grup vulnerabil, statul va garanta maximum 100% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Acestea vor putea beneficia de reducerea cu două puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat. Apartenența la un grup vulnerabil îndreptățește aceste persoane la primirea subvenției alături de familiile cu copii care nu aparțin unui grup vulnerabil, argumentează parlamentarii.

Pentru creditele destinate achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe, procentul garantat de către stat poate fi de maximum 40% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Facilități pentru persoanele cu dizabilități

Este propus ca toate beneficiile de asistență socială să constituie venit și să fie luate în calcul la analiza acordării finanțărilor. Aceasta deoarece persoanele cu dizabilități nu au în acest moment acces la Program deoarece indemnizațiile lor nu sunt luate în considerare ca venituri eligibile. Modificarea include indemnizațiile pentru dizabilități în categoria veniturilor astfel încât beneficiarilor lor să le fie utile prevederile Programului, mai spun parlamentarii.

 

Descarcati aici Amendamente – Prima casa

 

 

 

 

Citiți și:

Peste 270 apartamente, intr-o prima etapa a unui amplu cartier rezidential

179 mil euro pentru modernizarea unor sectoare de drum judetean

Investitorii mizeaza pe cresterea preturilor noilor apartamente

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus