Oferte locuri de munca top

Noi investitori sud-africani interesati de achizitii imobiliare

Un fond de investiții aflat în expansiune, nou intrat pe piața din România, este interesat să achiziționeze proprietăți comerciale în plan local și în regiune, incluzând în principal spații de birouri, dar și centre comerciale și proprietăți industriale.

Fondul de investiții Lion’s Head Investments, care a preluat recent ansamblul de birouri Oregon Park din București, are în plan să își dubleze valoarea portofoliului în decurs de un an, de la circa 310 milioane de euro în prezent. Noile investiții ar putea viza România, dar și alte țări din regiune precum Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Serbia, Macedonia sau Grecia.

Christo Iliev, CEO Lion’s Head Investments, a declarat: “Ne bucurăm că am reușit să ne extindem portofoliul și pe piața din România și vom continua să investim în regiune, atât timp cât vom identifica proprietăți imobiliare de calitate și cu prețuri rezonabile. Ne dorim să devenim un jucător regional important și să ne consolidăm portofoliul cu proiecte de birouri clasă A care oferă chiriașilor noștri o dezvoltare sustenabilă”.

Fondul vizează achiziționarea unor proiecte comerciale, cu valori de cel puțin 30 de milioane de euro.

“Ne uităm și la alte proprietăți comerciale în România, nu doar clădiri de birouri, dar trebuie să fie proprietăți care își pot menține atractivitatea pe termen lung, 10-15 ani”, afirmă Sergey Koinov, CEO Lion’s Head Management.

Decizia de a investi și în alte orașe în afară de București este condiționată de existența unei oferte atractive de proprietăți în orașul respective, care să poată genera o “masă critică” pentru fond și să justifice prezența unei echipe locale, mai spune domnul Koinov.

În decizia de achiziție contează calitatea clădirilor, care trebuie să fie de clasa A, gradul de închiriere și calitatea chiriașilor, venitul generat, amplasamentul, raportul dintre suprafață și numărul de locuri de parcare, accesul la mijloacele de transport în comun. Pot fi clădiri în construcție sau finalizate. În cazul clădirilor aflate în lucru contează foarte mult și reputația și experiența dezvoltatorului, menționează domnul Iliev.

Piața imobiliară din România este în continuare atractivă pentru noi investiții. “România, dar mai ales Bucureștiul se află într-un moment bun pentru dezvoltările imobiliare. Acesta este atât rezultatul generat de cererea noilor chiriași internaționali, cât și a celor deja existenți la nivel local, precum și a unui pipeline de aproximativ 600.000 mp de proiecte de birouri planificate sau aflate în plin proces de construcție. Potențial pentru viitoare achiziții vedem atât în rândul proiectelor deja existente, cât și a viitoarelor dezvoltări”, afirmă Lori Collin, Director Lion’s Head Romania.

Achiziția ansamblului Oregon Park din zona Barbu Văcărescu – Pipera, dezvoltat de Portland Trust și Ares Management, reprezintă cea mai mare tranzacție de birouri de până acum din România. Tranzacția a fost finalizată pe 14 iunie, anul curent.

Înțelegerea dintre cele două părți vizează achiziția celor două clădiri existente (A și B), închiriate în totalitate, precum și clădirea C, aflată în construcție, care va fi achiziționată și ea după ce va fi finalizată, în trimestrul al doilea al anului viitor.

La finalizare, Oregon Park va fi alcătuit din trei clădiri, cu o suprafață totală închiriabilă de aproximativ 70.000 mp, proiectul fiind certificat BREEAM, nivelul EXCELLENT.

 

Lion’s Head Investments reprezintă un joint-venture între Old Mutual (Africa de Sud) și AG Capital (Bulgaria). În prezent, portofoliul Lion’s Head Investments cuprinde 5 clădiri în 3 ansambluri de birouri (două în Sofia și Oregon Park în București), cu o suprafață totală de 235.000 de metri pătrați și o valoare de 310 milioane euro.

Dacă în prezent sud-africanii de la Old Mutual dețin capitalul majoritar în Lion’s Head, managerii fondului intenționează să atragă și alți investitori din Europa și Asia, pe măsură ce portofoliul va crește.

Old Mutual Property este unul dintre cei mai importanți investitori din Africa de Sud, cu o experiență de peste 40 de ani, fiind parte a Old Mutual Group.

AG Capital este un fond de investiții regional alcătuit din companii specializate în investiții și dezvoltări imobiliare, consultanță și asset management. AG Capital are o prezență de peste 25 de ani în regiune.

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 4/ iunie 2018

Sus