Oferte locuri de munca top

Noi exproprieri pentru Autostrada Lugoj – Deva

Proprietarii mai multor imobile din Lăpugiu de Jos, județul Hunedoara, vor fi expropriați, după ce Ministerul Transporturilor a propus harta topografică a amplasamentului suplimentar din lucrarea de utilitate publică „Autostrada Lugoj – Deva”.

Proiectul de Hotărâre de Guvern este  supus dezbaterii publice până la data de 24 decembrie.

Astfel, prin noul proiect de act normativ se va demara a opta procedură de expropriere în vederea construcției Autostrăzii Lugoj – Deva, după ce alte șapte Hotărâri de Guvern au vizat demersuri asemănătoare.

De această dată, procedura de expropriere vizează 13 imobile de pe raza comunei Lăpugiu de Jos, dintre care doar unul este situat în intravilanul localității. Totalul suprafeței supuse exproprierii depășește 18 mii mp, iar valoarea estimată a despăgubirilor se ridică la aproximativ 17 mii de lei.

Executivul a dispus procedura de expropriere pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Lugoj – Deva, obiectiv de interes național, deoarece, în prezent, mai multe aspecte tehnice atestă necesitatea suplimentării suprafeței.

„Beneficiarul a obținut terenul de-a lungul traseului stabilit pe un coridor în lățime de 70 m, în baza alternativei de traseu aprobate. Antreprenorul a trebuit să proiecteze lucrările astfel încât acestea să poată fi executate în interiorul coridorului definit, dar anumite lucrări permanente au afectat suprafețe de teren în afara acestui coridor, pentru proiectarea următoarelor: drumuri de întreținere, perdea de protecție, rampe la pasaje peste autostradă, noduri rutiere, legături cu drumuri existente, spații de servicii și centre de întreținere, relocări de utilități, descărcări ale sistemului de scurgere a apelor către emisari, amenajarea taluzelor în zone de debleu adânc și alte situații create ca urmare a solicitărilor beneficiarului”, arată inițiatorii proiectului.

Dintre imobilele vizate pentru expropriere, cel mai mare este un teren înscris în categoria de folosință – pășune, are o suprafață de peste 8 mii mp, în timp ce valoarea despăgubirii aferente, 7,6 mii lei,  depășește o treime din totalul costurilor de expropriere.

Cuantumul despăgubirilor a fost stabilit printr-un raport de expertiză întocmit de către un expert autorizat ANEVAR, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, cu modificările și completările ulterioare, și de Hotărârea Guvernului nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a acesteia.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus