Solplanet x AeroFix

Modificări în regimul repartitoarelor de căldură, în dezbatere

calorifer-frig-repartitoareÎntrucât concluziile referitoare la eficienţa utilizării repartitoarelor sunt contradictorii, acestea fiind preferate mai ales de către proprietarii care nu locuiesc efectiv în apartamente, sau care, din considerente financiare, se privează voluntar de beneficiile unui confort termic decent, tot mai multe Asociaţii de Proprietari au optat, în ultimii ani, pentru renunţarea la astfel de dispozitive, pe care le consideră generatoare de costuri impredictibile, preferând mai degrabă revenirea la sistem pauşal, se arată în expunerea de motive a unui proiect legislativ aflat in dezbatere la Camera Deputatilor.

Proiectul propune  ca repartitoarele de căldură să fie eliminate cu acordul a cel puţin 80% din locatari faţă de acordul unanim al locatarilor cerut în articolul 29, legea 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică.

Iniţiatorii proiectului motivează necesitatea unei astfel de măsuri prin faptul că pentru instituirea unui sistem de contorizare a căldurii este  nevoie de acordul a cel puţin 80% dintre locatari. În acelaşi timp firmele care se ocupă de contorizare şi monitorizare sunt obligate să asigure aceste servicii chiar şi în cazul în care cei mai mulţi locatari au renunţat individual la sistemul de contorizare.

Propunere legislativă nr. 796/2015 pentru modificarea alineatului (5) al articolului 10 din Legea nr.121/2014 privind eficienţa energetică şi a articolului 29 al Legii nr.325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică aparţine senatorului PNL Gavrilă Ghilea şi a fost respinsă de Senat la începutul lunii noiembrie. În prezent proiectul legislativ se află în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz.

Sus