Oferte locuri de munca top

Marile proiecte de infrastructura rutiera din Iasi

Trei pasaje subterane și supraterane urmează să fie construite și alte mari proiecte de infrastructură rutieră sunt în curs de pregătire în județul Iași.

Pentru cele trei pasaje licitația pentru atribuirea contractelor de proiectare (PT+PAC Faza 1) va fi lansată până la începutul lunii februarie, după cum a anunțat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Este vorba despre un pasaj subteran pietonal denivelat, amplasat în dreptul Primăriei Podu Iloaiei, proiect finanțat prin PNRR.

Apoi un pasaj rutier peste cale ferată pe DN28, la km 69, la intrarea în localitatea Podul Iloaiei, proiect finanțat de către BEI.

Al treilea proiect este pentru un pasaj rutier în localitatea Lețcani, la conectarea centurii Iașului cu DN28, proiect finanțat prin PNRR.

„Dincolo de faptul că vom avea autostrăzile A8 și A7, la nivelul județului nostru rămânem cu o serie de probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Cele trei pasaje sunt soluții pe care le-au identificat și autoritățile locale pentru fluidizarea traficului. Pasajele supraterane, în special, vor ajuta la descongestionarea traficului, dar vor rezolva și problema dureroasă a accidentelor rutiere”, a declarat Costel Alexe.

Stadiul celor două autostrăzi A8 și A7

Președintele Consiliului Județean Iași a prezentat și stadiul celor două autostrăzi A8 și A7.

Pe 29 decembrie a fost semnat certificatul de urbanism pentru elaborarea documentației tehnice pentru Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, cu amplasament pe teritoriul județului Iași, de la Moțca la podul peste Prut.

Autostrada A8 va tranzita aproape 25% din UAT-urile din Iași și va fi cea mai bine fluidizată autostradă, cu nouă noduri rutiere.

TOPUL DRUMARILOR

În ceea ce privește autostrada A7, până în 2026, Iașul va avea primii 30 km de autostradă între localităţile Mirceşti – Paşcani. Traseul A7 în judeţul Iaşi tranzitează UAT-urile Mirceşti, Hălăuceşti, Mogoșeşti – Siret, Stolniceni – Prăjescu şi Paşcani.

Pe traseul acestui lot vor fi construite inclusiv 38 de poduri și pasaje.

Podul de la Ungheni și șoseaua de centură a orașului Podu Iloaiei

A fost aprobată finanțarea pentru construirea Podului de la Ungheni, din fonduri europene, alocate prin Facilitatea de Conectare a Europei (CEF), asigurându-se astfel premisele unei implementări accelerate.

În luna februarie, după aprobarea prin Hotărâre de Guvern a indicatorilor tehnico-economici, va fi lansată procedura de atribuire a contractelor de proiectare și execuție a lucrărilor.

În ceea ce privește centura de la Podu Iloaiei, data de 16 ianuarie este termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus