Oferte locuri de munca top

Managerii din construcții estimează creștere moderată

Volumul producției din activitatea de construcții va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +13%), în următoarele trei luni, potrivit estimărilor făcute de managerii din sector și centralizate de Institutul Național de Statistică.

Managerii preconizează o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții, ei estimează o creștere moderată a acestora (sold conjunctural +7%).

Tendința de creștere moderată a activității din construcții nu este singulară. Același fenomen se reflectă și pe celelalte ramuri economice analizate de INS, în speță industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul. Ba mai mult, și nivelul prețurilor are un parcurs asemănător, înregistrând creșteri moderate nu doar în construcții, ci și în celelalte sectoare menționate. Totuși, numărul de salariați va resimți o scădere moderată doar în comerțul cu amănuntul.

Potrivit INS, rezultatele prezentate în comunicate de acest gen sunt obținute prin intermediul anchetelor de conjunctură, în urma estimărilor făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendințele de evoluție ale activității economice. Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinței de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu.

Specificitatea anchetelor de conjunctură este că în loc de cifre exacte, răspunsul obișnuit îl constituie o apreciere a respondentului față de nivelul „peste normal/normal/sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel sau de genul: „a crescut/la fel/a scăzut” sau „va crește/la fel/va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluție în timp a unui fenomen.

Soldul conjunctural procentual este obținut în urma prelucrării răspunsurilor date de manageri, reprezentând diferența între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

INS a stabilit următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale:

* relativă stabilitate – până la 5%;

* creștere moderată sau scădere moderată – de la 6% până la 15%;

* creștere, respectiv scădere – de la 16% până la 40%;

* creștere accentuată, respectiv scădere accentuată – peste 40%.

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus