Oferte locuri de munca top

Lipsa investițiilor a marcat anul trecut

muncitorCu toate că anul trecut economia României a crescut cu 2,8% în 2014 față de 2013, peste nivelul prevăzut în buget de 2,2%, totuși activitatea investiţională a fost sub aşteptări, formarea brută de capital fix înregistrând o scădere cu 3,5%.

In Raportul privind Execuția Bugetară finală pe anul 2014, se arata ca scăderea investitiilor a fost determinata de incertitudinile crescute în rândul investitorilor, în special al investitorilor străini, precum şi o contribuţie scăzută a investiţiilor guvernamentale.

Este de remarcat faptul că în trimestrul al III-lea s-a înregistrat o tendinţă de diminuare a scăderii investiţiilor, iar în trimestrul al IV-lea înregistrându-se chiar relansarea creşterii.

Cresterea economică de anul trecut a avut la bază creșterea peste așteptări a consumului privat, cu 4,5% față de 1,6% estimările inițiale, dar și guvernamental, cu 5,3% comparativ cu estimarea de 1,7% din Buget.

În schimb, cheltuielile de investiții au înregistrat o scădere de 3,5%, față de 2013, după ce în buget s-a prevăzut o creștere de 4%, iar CE a prognozat un avans de 3,5%.

Pe ramuri economice, industria și construcțiile au avut o evoluție mai slabă decât se estima inițial.

În industrie, diferența a fost, însă, modică, cu un avans de 0,8% față de 0,9% anticipat. Însă construcțiile au stagnat în 2014, deși se anticipase o creștere de 0,5%.

 

Sus