Oferte locuri de munca top

Investițiile în infrastructură, miza Ordonanței 9/2017

Contractele multianuale pentru realizarea obiectivelor de investiții în infrastructură reprezintă miza Ordonanței nr 9/2017. Ministerul Finanțelor a răspuns azi criticilor formulate de membri ai opoziției.

Articolele care privesc rigorile bugetare pentru utilizarea creditelor vor fi suspendate, susține Carmen Hărău, senatoare PNL. Ba mai mult, ea afirmă că Guvernul nu va mai fi obligat să anexeze programele bugetare pentru transparentizare, iar sancțiunile penale pentru nerespectarea acestor prevederi vor fi anulate.

La rândul său, Ministerul Finanțelor răspunde într-un comunicat de presa că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.9/2017 „suspendă doar obligația de evidențiere formală a creditelor de angajament aferente programelor anuale” și că respectă întocmai exigențele legilor 500/2002 și 272/2006.

În comunicatul MF se arată: “Toți conducătorii de instituții care depășesc limitele creditelor de angajament sau utilizează alocările bugetare în alte scopuri răspund în fața legii penale.”

Regulile și limitele cheltuielilor instituțiilor publice centrale din România (agenții, ministere) sunt prevăzute de Legea finanțelor publice (Legea nr.500/2002 cu modificările și completările ulterioare) și de Legea anuală a bugetului dezbătută astăzi. Regulile și limitele cheltuielilor instituțiilor publice locale din România (primării, consilii locale, consilii județene) sunt prevăzute de Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale și de bugetele proprii ale acestora.

Potrivit MF, comisiile reunite au adoptat următorul amendament: ”Pentru anul 2017, angajarea cheltuielilor pentru finanțarea acțiunilor anuale se face în limita creditelor bugetare aprobate, cu excepția acțiunilor pentru care prezenta lege prevede distinct credite de angajament”.

De asemenea, pentru clarificarea prevederilor specifice legilor bugetare și pentru eliminarea oricărei posibilități de interpretare, comisiile reunite au adoptat următorul amendament, care precizează în mod expres că se menține răspunderea în fața legii pentru cheltuirea banului public:

”În anul 2017 prevederile alineatelor (1), (2), (3) și (4) ale Art. 4 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, se aplică de către toate instituțiile și autoritățile publice”.

În cadrul dezbaterilor, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au susținut amendarea proiectului Legii bugetului de stat cu cele două amendamente.

 

TopJobs –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus