Oferte locuri de munca top

Începe marea “încadastrare” a României

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice

Proprietarii de clădiri şi terenuri vor afla în sfârşit ce deţin cu adevărat şi ce pot valorifica.
Aceasta este promisiunea sub care a demarat Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, care se va întinde până în anul 2023.
Programul, derulat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) are o valoare totală de peste 1,2 miliarde de euro.
În urma derulării acestui program, toate terenurile şi clădirile, inclusiv apartamentele, vor fi înregistrate în mod gratuit şi obligatoriu în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, a anunţat Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
“Orice proprietate reprezintă un capital potenţial aflat la dispoziţia proprietarului, iar acest capital poate fi pus în valoarea doar prin intabularea dreptului de proprietate în cartea funciară. O proprietate fără cadastru este un bun care nu poate fi folosit de proprietar”, subliniază domnul Dragnea.
Înscrierea proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară va genera o serie de beneficii concrete: reducerea costurilor şi creşterea siguranţei tranzacţiilor imobiliare, dezvoltarea mai rapidă a proiectelor de infrastructură (adesea întârziate şi de probleme cadastrale), dezvoltarea pieţei creditului ipotecar, crearea premiselor pentru comasarea terenurilor, protejarea domeniului public şi privat al statului, reducerea termenelor pentru cererile de carte funciară şi plan cadastral, contribuie la finalizarea procesului de restituire a imobilelor etc.

Un comentariu;

  1. adrian said:

    si cu cei care au cheltuit bani sa isi faca pana acum carte funcara noua , cu cadastru ce se intampla? li se dau banii inapoi sau au cazut de fraieri ca au cheltuit cu tribunale si autorizati ? se pare ca e bine sa fi nepasator si indolent cu proprietatile , ca vine statul si le face de gratis….

Sus