Oferte locuri de munca top

Guvernul vrea sa schimbe Normele de aplicare a Legii Locuintei

Mai multe prevederi noi și o serie de articole abrogate urmează să modifice normele metodologice de aplicare a Legii Locuinței.

Astfel, dintre modificările avute în vedere de Guvern amintim că în programul pentru construirea de locuințe sociale și de necesitate vor putea fi decontate din bugetul de stat cheltuielile lucrărilor de construcții-montaj și cheltuielile aferente utilajelor, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului, care propune modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii Locuinței nr. 114/1996.

Contravaloarea cheltuielilor pentru lucrările de construcții și montaj va fi inclusă în valoarea totală a devizului general. Totuși, de la decontare vor fi exceptate cheltuielile pentru racordarea la rețelele de utilități publice.

Mai departe, din contravalorea cheltuielilor aferente utilajelor, echipamentelor tehnologice și funcționale care necesită montaj vor fi decontate exclusiv cheltuielile efectuate pentru achiziția următoarelor: ascensor, centrală termică de bloc sau de scară, după caz, cu echipamentele necesare funcționării acesteia.

Beneficiarii investițiilor vor fi obligați să asigure sursele de finanțare din bugetul local, pentru contravaloarea cheltuielilor care se finanțează de la bugetul local până la finalizarea investiției. Astfel, Executivul dorește ca lucrările finanțate de stat să nu fie întârziate. La finalizarea proiectului, beneficiarii vor transmite procesul verbal de recepție către Ministerul Dezvoltării.

Cu toate că s-a păstrat prevederea potrivit căreia Ministerul Dezvoltării analizează și prioritizează investițiile, acum se specifică explicit că aceste proceduri trebuie să se realizeze în funcție de propunerile transmise și în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație.

Ba mai mult, Ministerul Dezvoltării va întocmi lista de obiective propuse spre finanțare și sumele alocate, urmând ca această listă să fie aprobată prin Ordin de ministru. După aprobarea listei, Ministerul încheie contracte anuale cu beneficiarii.

Construcția de locuințe sociale și de necesitate vizează întreaga țară.

Indicatorii specifici programului sunt:
* indicatorii de rezultat, care determină numărul de locuințe sociale și de necesitate în raport cu numărul solicitărilor;
* indicatorii de eficiență, care determină costul unui metru pătrat de suprafață construită desfășurată.

Proiectul de modificare propune abrogarea articolului privind acordarea creditelor pentru construcția de locuințe, precum și a prevederilor privind contractele de închiriere. În schimb, proiectul de Hotărâre stipulează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 40/1999, dar și Legea nr. 287/2009 ca fiind actele normative care vor stabili nivelul chiriei. Astfel, Capitolul III – Închirierea locuințelor își va schimba denumirea în Capitolul III – Repartizarea locuințelor.

 

Descarca si citeste documentul

 

 

 

 

 

 

 

Revista –    Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia aprilie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus