Oferte locuri de munca top

Din 2016 ar putea fi eliminate discriminarile in impozitarea cladirilor

Legea - impozitulImpozitarea cladirilor ar putea suferi modificari radicale incepand cu anul 2016 daca legislativul va aproba propunerile Ministerului Finantelor Publice de modificare a Codului Fiscal in cursul acestei toamne.
Astfel, conform noilor prevederi, nivelul de impozitare pe cladire nu va mai avea in vedere doar natura proprietarului (persoana fizica sau persoana juridica), ci si modul de utilizare a cladirii (cladire rezidentiala sau nerezidentiala).
Daca in prezent, nivelul de impozitare favorizeaza proprietarii persoane fizice in fata companiilor, aceasta discriminare va fi eliminata in noul cod fiscal. Astfel, persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale (cladiri de birouri, magazine, hoteluri etc), vor plati acelasi impozit pe care il platesc in prezent companiile,  adica intre 0,25% si 1,5% din valoarea cladirii, calculata in prezent ca valoare de inventar. Sumele datorate bugetelor locale vor fi stabilit in urma unei evaluari, care va fi reactualizata din 3 in 3 ani, obligatie pe care o aveau pana acum doar companiile.
In privinta impozitului perceput pentru locuintele detinute de persoanele fizice, noul Cod Fiscal nu va aduce nicio majorare, a dat asigurari Gheorghe Marinescu, Sef Serviciu, Directia Taxe si Impozite din MFP in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR).
De asemenea, persoanele fizice care detin mai multe locuinte au toate sansele sa nu mai plateasca pe viitor un impozit majorat incepand cu a doua proprietate.  „Mai mult ca sigur se va renunta la impozitarea multipla”, afirma domnul Marinescu.
Cel mai probabil, intrarea in vigoare a noilor masuri nu va avea loc mai devreme de 1 ianaurie 2016, intrucat autoritatile publice locale au solicitat un ragaz de minim un an pentru adaptarea sistemelor informatice la noua schema de impozitare, a aduagat reprezentantul MFP.
Noul Cod Fiscal ar putea sa modifice si modul in care este efectuata evalaurea cladirilor nerezidentiale. Daca in prezent impozitarea acestora se face la valoarea de inventar, iar rezultatul evaluarilor periodice este inregistrat in situatiile financiare ale companiilor, prin aplicarea noilor prevederi, evaluarea cladirilor nerezidentiale va fi realizata in scopul impozitarii si nu va mai fi trecuta in situatiile financiare. Autoritatile publice locale nu trebuie sa interpreteze ca o evaluare este buna sau nu prin prisma cresterii sau reducerii impozitelor, ci a justei valori, atrage atentia Adrian Vascu, presedintele ANEVAR.
In acest sens, autoritatile publice locale trebuie sa aiba in structura lor sau sa apeleze la personal specializat pentru a interpreta corect rezultatele evaluarilor, adauga domnul Vascu.
Evaluarea va avea in vedere in principal costul de inlocuire a cladirii, la care vor fi aplicate corectii in functie de starea in care se afla imobilul.

Un comentariu;

  1. ZOTA said:

    Este surprinzator ca Guvernul PSD, socialist nu sustine finanaciar populatia saraca a acestei tari si cedeaza idelului oamenilor cu bani de a fi egali la plata taxelor cu simplii salariati !! citam:”De asemenea, persoanele fizice care detin mai multe locuinte au toate sansele sa nu mai plateasca pe viitor un impozit majorat incepand cu a doua proprietate. „Mai mult ca sigur se va renunta la impozitarea multipla”, afirma domnul Marinescu.”
    Cine are mai multe proprietati ? Oamenii cu bani asa zisii BARONI, deci avantaj pentru ei.
    Aceasta este o masura de dreapta , „pur snage”

Sus