Oferte locuri de munca top

Cum văd nemţii situaţia din ţara noastră

profits-598892_640Situația economică a țării, situația propriei companii și cea a propriei branșe sunt apreciate mai bine de către firmele germane față de anul trecut, reiese din chestionarul de conjunctură 2015 al Camerei de Comerț și Industrie Româno – Germane.

Rămân încă multe domenii care trebuie îmbunătățite, cum ar fi lupta împotriva corupției, achizițiile publice, predictibilitatea politicilor fiscale, stabilitatea sistemului juridic și infrastructura.

15% din companiile germane din România participante la chestionar apreciază situația economică a țării ca fiind bună, peste jumătate (56%) sunt de părere că economia românească va evolua mai bine decât anul trecut.

În ce privește situația propriei firme pentru anul în curs așteptările sunt de asemenea pozitive. Numărul celor care consideră situația propriei firme ca fiind bună în prezent a crescut la 54% (2014: 50%, 2013: 36%, 2012: 42%), iar referitor la situația de anul acesta comparativ cu anul trecut, 75% sunt de părere că aceasta se va îmbunătăți (2014: 54%).

Mai mult de jumătate din companiile participante la chestionar (52%) văd pentru anul în curs o îmbunătățire a situației conjuncturale a branșei în care activează față de anul trecut, doar 16% văd o înrăutățire a situației.

În ce privește factorii economici se observă înregistrarea de progrese în mai multe domenii, atât în ce privește anumite aspecte politico-economice, cât și funcționalitatea mediului de afaceri și piața muncii. Mai ales în domeniul justiției România a înregistrat în 2014 progrese importante, percepute ca atare și de mediul de afaceri. Măsurile și evoluțiile din ultimii doi – trei ani în ce privește combaterea corupției au schimbat percepția companiilor în bine.

Totuși, 43% din companii sunt încă nemulțumite când vine vorba de corupția din România, dar numărul celor mulțumiți de progresele realizate de lupta anticorupție a crescut la 20% (2014: 3%).

Și în ce privește stabilitatea juridică se observă o ușoară îmbunătățire față de chestionarul din 2014, totuși majoritatea companiilor germane (49%) sunt în continuare nemulțumite de acest factor (2014: 61%). Legislația rămâne în multe privințe greoaie și birocratică.

Nu doar companiile germane se confruntă cu practice netransparente în privința licitațiilor publice, ceea ce îngreunează considerabil accesul pe piață. În ce privește transparența în domeniul achizițiilor publice, 25% din companii sunt foarte nemulțumite (2014: 36%), 44% fiind nemulțumite (2014: 30%), arată sondajul.

 

Nemulțumirile investitorilor germani sunt legate mai ales de infrastructură, în special de infrastructura rutieră. România, cu cei doar 700 km de autostrăzi, se situează la coada Uniunii Europene în această privință. Acest lucru este un dezavantaj important, ceea ce reiese clar din chestionar.

Un criteriu important în alegerea amplasamentului investițional îl constituie condițiile de pe piața muncii. Salariile mici în comparație cu alte state ale Uniunii Europene se numără printre avantajele amplasamentului investițional.

În ce privește costurile cu forța de muncă firmele germane din România sunt și în acest an mulțumite (37%, 2014: 31%) sau foarte mulțumite (5%, 2014: 7%).

În ce privește productivitatea muncii România se situează peste media celorlalte țări din Europa Centrală și de Est (ECE) participante la chestionar: 50% dintre companii sunt mulțumite, doar 10% se arată nemulțumite, restul fiind indecise.

În ce privește intențiile de angajare România se poziționează în comparație cu celelalte țări din ECE foarte bine, și anume pe locul al doilea: 52% din companii intenționează să crească numărul de angajați(2014: 46%) și doar 7% vor să reducă personalul (2014: 14%). Acest rezultat este cel mai bun din 2008 încoace.

Legat de disponibilitatea forței de muncă, doar 24% din companiile chestionate sunt mulțumite, 40% în schimb sunt nemulțumite. Acest lucru are legătură și cu situația din învățământul românesc care în continuare nu este deloc mulțumitoare.

Totuși se remarcă progrese în privința învățământului profesional. Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană se implică și susține activ crearea unui sistem de învățământ profesional după modelul sistemului dual din Germania.

În general piața muncii și dreptul muncii sunt apreciate pozitiv de către investitorii germani din România. Acest lucru se datorează nu în ultimul rând modificărilor Codului muncii și introducerea Legii Dialogului Social din anul 2011 care au dus la o flexibilizare a raporturilor de muncă. Noile reglementări de atunci au fost apreciate de investitorii germani ca fiind un pas important în direcția bună, având efecte pozitive asupra mediului de afaceri din România.

Propunerile actuale privind modificarea și completarea Codului Muncii și ale Legii Dialogului Social în schimb, care conform experților ar duce la o pierdere a flexibilității în relațiile de muncă, dau motive de îngrijorare. Punerea acestora în practică ar putea duce la o regândire din perspectiva angajatorului în ce privește intențiile de angajare și în cel mai rău caz la reducerea locurilor de muncă.

Chestionarul de conjunctură a fost realizat în martie 2015. La acesta au participat 126 de firme germane din toate domeniile de activitate.

Evaluarea dezvoltării economice

Sus