Oferte locuri de munca top

Creditele pentru locuinte, in pericol de scumpire

Este de așteptat să crească în perioada următoare dobânzile la creditele pentru locuințe dat fiind creșterea record a dobânzii ROBOR pentru împrumuturi interbancare pe termen de 3 luni.

Dobânda interbancară influențează major ratele stabilite de băncile comerciale pentru creditele pe care le acordă persoanelor fizice și juridice.

Nivelul de 2,46% înregistrat astăzi de dobânda ROBOR 3 luni reprezintă cel mai mare nivel atins din toamna anului 2014 și până în prezent.

În plus, analiştii financiari se așteaptă ca la ședința de politică monetară, din 7 mai, Banca Națională să majoreze din nou dobânda cheie, având în vedere nivelul record al inflației înregistrat în luna martie.

Totuși, creșterea din ultimele două zile a dobânzilor interbancare ar putea să fi fost cauzată, susțin unii analiști, și de situația conjuncturală generată de plata taxelor și impozitelor lunare și trimestriale către bugetul de stat și bugetele asigurărilor sociale. Situație, în care băncile au avut nevoie de mai multe lichidități pentru plățile făcute de clienții lor pe 25 ale lunii și, ca urmare au atras fonduri de pe piața interbancară la dobânzi în creștere.

Dar, după ce anul trecut până pe 15 septembrie, nivelul ROBOR 3 luni a fost mai mic de 1%, creșterea de până la 2,46% înregistrată astăzi este de natură să îi facă să se gândească bine pe cei care plănuiesc să contracteze un credit pentru achiziționarea unei locuințe.

În acest context, este posibil ca parte din cererea de locuințe să intre în expectativă până la confirmarea tendinței pe care vor evolua dobânzile la creditele pentru locuințe.

 

 

Citiți și:

Terenuri de peste 7 mil euro vandute pentru spatii de birouri si logistice

Investitori straini, mai aproape de construirea unui mare parc logistic

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 2/ aprilie 2018cop-1-mare

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

ac1-mare

 

Sus