Oferte locuri de munca top

Construirea de crese, intre investitiile PNRR

Primarii sunt încurajați de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, să acceseze programul național de construire de creșe care va începe în acest an. Prin Planul Național de Reziliență și Redresare va fi acordată finanțare pentru 140 de creșe. Pentru acest program sunt resurse financiare și în bugetul Ministerului Dezvoltării.

Probabil că autoritățile speră astfel să încurajeze natalitatea în România. Potrivit INS, anul trecut, numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost de 178,63 mii copii, cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent.

Cu ocazia unei vizite la Satu Mare, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, i-a îndemnat pe primari să acceseze programul, să depună solicitări și să identifice terenul pe care pot fi construite creșe. În municipiul Satu Mare, primarul Kereskenyi Gabor a identificat un teren pentru construcția unei creșe noi, moderne, eficientă energetic, și l-am îndemnat și pe primarul municipiului Carei să facă același lucru.

”Tot în PNRR ne propunem să avem un fond important pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice. În urma discuțiilor cu domnul primar Eugen Kovacs, am înțeles că în Carei există această nevoie”, a adăugat ministrul Cseke Attila.

În municipiul Satu Mare, ministrul Dezvoltării a vizitat șantierul podului peste râul  Someș din zona străzii Ștrandului. Este cea mai mare investiție din ultimii 30 de ani a Primăriei municipiului Satu Mare, în valoare de 169 de milioane de lei. Aproape jumătate din suma contractată este susținută de Ministerul Dezvoltării

Altă investiție importantă în zonă este cea de modernizare a drumului județean DJ 193A, în lungime de 48 de km, o importantă lucrare care se realizează prin Programul Național de Dezvoltare Locală I.

Totodată, Cseke Attila, a solicitat primarilor comunelor afectate de recentele inundații care au avut loc în județul Satu Mare să grăbească formalitățile pentru depunerea solicitărilor în vederea despăgubirii lucrărilor publice afectate de inundații.

Cererile trebuie depuse la Compania Națională de Investiții în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului, iar lucrările în primă urgență vor fi realizate din fonduri puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării.

Toate cererilor vor fi centralizate de Instituția Prefectului Satu Mare.

În discuțiile purtate cu autoritățile locale, Cseke Attila a amintit că există aprobarea pentru construcția unui bazin de înot în municipiul Satu Mare, printr-o investiție în valoarea de 16 milioane de lei.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus