Solplanet x AeroFix

Concurs de proiecte pentru Turnul Pompierilor din Cluj Napoca

Ordinul Arhitecţilor din România prin Filiala Teritorială Transilvania organizează concurs pentru revitalizarea Turnului Pompierilor din Cluj Napoca.

Concursul de arhitectură are ca scop principal selectarea celei mai bune soluții pentru revitalizarea actualului turn. Această revitalizare presupune atât restaurarea existentului cu valoare patrimonială, refuncționalizarea și amenajarea obiectivului, cât și pietonalizarea străzii Tipografiei pe porțiunea din fața turnului.

Promotorul concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, cea care este actualmente proprietarul și administratorul obiectivului, urmând să devină beneficiarul proiectului final.

Participanții sunt provocați să sporească valoarea actuală a obiectivului, demonstrând că pot îmbina o structură existentă, istorică, cu o intervenție contemporană.

Din perspectiva arhitecturală, provocarea constă în restaurarea Turnului Pompierilor și remodelarea acestuia, atât a spațiului interior cât și a exteriorului, supraînălțarea lui, regândirea circulațiilor verticale, pentru a permite accesul unui public cât mai larg.

Din perspectiva urbanistică, situl are o semnificație istorică importantă, turnul fiind situat pe limita nordică a sistemului de fortificații medievale, punându-și amprenta asupra imaginii urbane a centrului istoric al Clujului. Provocarea constă în identificarea soluțiilor de interconectare dintre turnul propriu-zis și strada Tipografiei, propusă pentru pietonalizare, și de ideile de lărgire în viitorul apropiat a zonei destinate circulației pietonale la întreaga zonă circumscrisă acestuia.

Proiectele ce vor fi depuse se vor nota după următoarele caracteristici:

  1. Ilustrarea clara a conceptului de interventie si revitalizare a zonei.
  2. Expresivitatea plastica si coerenta elementelor propuse.
  3. Calitatea functionala a spatiului propus – social si ambiental.
  4. Integrarea în contextul istoric/ social/ cultural/ economic al Clujului
  5. Criteriul economic- eficienta solutiilor propuse si fezabilitatea lor.

După examinarea şi notarea proiectelor vor fi acordate trei premii:

*premiul I – contractul de proiectare cu valoare estimată de 365.823 lei (fără TVA);

*premiul II – 22.000 lei;

*premiul III – 13.000 lei.

Tip de finanţare: fonduri bugetare.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor sau a cererilor de participare este 26 ianuarie 2017.

 

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus