Oferte locuri de munca top

CJ Alba solicită fonduri pentru restaurarea Sălii Unirii

Sala_uniriiConsiliul Județean Alba solicită alocarea de resurse pentru restaurarea Sălii Unirii prin proiectul de lege privind Construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia.
În acest sens reprezentanţii CJ Alba au transmis o adresă către Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România.
Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, precizează:
„Prin punctul nostru de vedere am solicitat introducerea unui nou articol în acest proiect de lege, articol prin care să se aloce fondurile necesare restaurării Sălii Unirii și reorganizării expoziției ce are ca temă lupta românilor pentru emancipare națională și pentru formarea statului național, unitar și indivizibil România.”
Potrivit reprezentanţilor CJ Alba, Sala Unirii este cel mai important simbol al Unirii de la Alba Iulia, fiind locul în care, la 1 Decembrie 1918, s-a ținut şedinţa Marii Adunări Naţionale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România.
Construit între anii 1898-1900, monumentul a beneficiat de-a lungul timpului de o suită de lucrări de reparații şi restaurare, însă cei 124 de ani de existență au lăsat însă urme adânci asupra sa.
În prezent monumentul are nevoie de lucrări de refacere a şarpantei şi învelitorii, lucrări de eliminare a infiltraţiilor, înlocuirea tâmplăriei, refacerea interiorului Sălii Unirii şi reconstituirea picturii orginale ce împodobea sala. Se impune totodată reorganizarea expoziţiei din aripile laterale şi din subsol.

Proiectul de lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 – Alba Iulia a fost depus de 26 de parlamentari la începutul acestui an.
În perspectiva centenarului Unirii, ce va avea loc în 2018, parlamentarii au propus reluarea proiectului iniţiat de o serie de intelectuali imediat după unirea din 1918, ce prevedea ridicarea unui monument dedicat acestui eveniment. Proiectul urma să fie susţinut financiar prin subsriere publică, însă nu a putut fi finalizat până în prezent.
Costurile realizării proiectului sunt estimate la suma de 15,39 milioane lei, împărţită în tranşe egale pe perioada 2015-2018.

Sus