Oferte locuri de munca top

Chiriile pentru birourile din Bucuresti vor stagna

birouChiriile pentru spațiile de birouri nu vor înregistra creșteri semnificative în 2017. Potrivit datelor Colliers International, cele mai ridicate valori s-au înregistrat în 2016 în zonele Victoriei și Aviatorilor (16-18 euro/mp), iar cele mai scăzute, în zonele Dimitrie Pompeiu și Pipera (8-10, respectiv 11-13 euro/mp).

Piața de birouri a înregistrat anul trecut cea mai mare rată de livrări din ultimii șapte ani, iar trendul ascendent va continua și în 2017.

În decursul acestui an, stocul de spații de birouri va crește cu aproximativ 352.000 mp, cunoscând o amplă dezvoltare atât în Capitală, cât și în celelalte orașe mari din țară, arată datele companiei de consultanță imobiliară Colliers International. Ca și anul trecut, cererea va veni în special din partea firmelor de IT și BPO/SSC.

„Luând în considerare dezvoltarea industriei de servicii, care a devenit al doilea mare contribuitor la Produsul Intern Brut (PIB), ne așteptăm ca acest sector să antreneze expansiunea spațiilor de birouri în Bucureşti și în marile centre universitare, precum Iaşi sau Cluj-Napoca. De asemenea, oraşe ca Timişoara sau Braşov se pregătesc să dezvolte noi poluri de birouri datorită cererii din partea sectorului de inginerie. În aceste condiţii, estimăm că stocul actual de 3 milioane mp la nivel de ţară va creşte cu aproximativ 352.000 mp în 2017, dintre care 265.000 mp se vor afla în Capitală și 87.000 mp în orașele secundare”, a declarat George Didoiu, Associate Director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International.

Cu toate că numeroase companii s-au extins în ultimii ani în București, Iași (Accenture, Xerox, Amazon, Unicredit, Oracle), Cluj-Napoca (Arvato, Impact Hub, Sig Comiblock, Magneti Marelli), Timișoara (Continental, Huawei, HP) și Brașov (Tata, Continental, Siemens), piața de birouri din România încă întâmpină dificultăți.

„În timp ce orașe precum Iași sau Craiova trebuie să își dezvolte stocul de spații de birouri, Bucureștiul și Cluj-Napoca se concentrează pe îmbunătățirea cunoștințelor tehnice, iar Timișoara și Brașov pe creșterea disponibilității forței de muncă. Dacă aceste probleme ar fi rezolvate, considerăm că în Capitală ar putea fi angajate aproximativ 20.000 de persoane/an, ceea ce ar determina o cerere anuală de spații de birouri de 160.000 mp. La rândul lor, Cluj-Napoca și Iași ar putea adăuga stocului existent aproximativ 50.000 mp anual”, a adăugat George Didoiu.

În 2016 în Bucureşti, stocul de spaţii de birouri a atins pragul de 2,1 milioane mp ca urmare a noilor livrări, care au însumat 230.000 mp. Cel mai mare volum de cereri a fost înregistrat în zonele deja consacrate, însă, în decursul acestui an, zonele aflate în plină dezvoltare, precum zona de nord a Capitalei, și cele care oferă avantajul proximității față de mijloacele de transport în comun și față de alte facilități, vor atrage atenţia dezvoltatorilor.

„Anul trecut, cele mai solicitate zone din Capitală au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (13% din totalul cererii), Dimitrie Pompeiu (17%) și centru-vest (24%). Considerăm că interesul pentru aceste zone se va menține și în 2017, mai ales în condițiile în care zona de centru-vest poate deveni primul mega-district pentru afaceri din București, datorită suprafeței extinse care include trei stații de metrou și care permite construirea unor proiecte de birouri foarte mari. De asemenea, dezvoltarea Magistralei 6 de metrou, care face legătura cu Aeroportul Otopeni, precum și abundența terenurilor și a proiectelor rezidențiale vor crește potențialul zonei Bulevardului Expoziției – Piața Presei de a deveni unul dintre cele mai importante poluri de birouri ale Bucureștiului”, a încheiat George Didoiu.

Sus