Oferte locuri de munca top

Centrul oraşului Agnita restaurat cu fonduri europene

OLYMPUS DIGITAL CAMERACentrul istoric al orașului Agnita aflat într-o stare avansată de degradare va beneficia de fonduri în valoare de 24,13 milioane lei pentru lucrări de restaurare în vederea introducerii oraşului în circuitul turistic.
Contractul de finanţare a fost încheiat în această săptămână. În bună parte este vorba despre finanţare nerambursabilă, 17,88 milioane lei, provenind din fonduri europene şi de la Guvernul României. Finanţarea europeană este acordată prin Programul Operaţional Regional, diferenţa reprezentând contribuţia financiară a beneficiarului.
Simion Creţu, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, a precizat: „Dezvoltarea turismului în Agnita, reprezintă un pas în plus făcut în direcția dezvoltării durabile a orașului și a satelor învecinate. Agnita este singura localitate urbană pe o rază de 40 km, fiind astfel un pol de dezvoltare pentru localitățile învecinate.
Centrul istoric al orașului cuprinde un număr de 17 imobile de patrimoniu cultural, un muzeu și o biserică evanghelică fortificată.
Lucrările de reabilitare, prevăzute în proiect, vizează amenajarea Pieței Republicii, a Pieței Bisericii, reabilitarea pasarelei și a rampelor de acces, precum și a străzilor Mihai Viteazu, 1 Decembrie, Aurel Vlaicu și strada Nouă. Tot din bugetul proiectului, beneficiarul prevede executarea de lucrări de restaurare a ansamblului Bisericii Evanghelice fortificate, precum și lucrări de restaurare și dotare a Muzeului de istorie ”Valea Hartinbaciului”.
Execuţia lucrărilor va fi încheiată până la finele anului 2015.
Totodată Primăria Agnita implementează cu finanţare europeană un proiect de 25 milioane lei pentru refacerea arterei principale a oraşului.

Prin Programul Operaţional Regional, în Regiunea Centru au fost încheiate opt contracte de finanţare pentru restaurarea unor obiective de patrimoniu cultural. 32,63 milioane euro sunt investite în prezent pentru restaurarea unor obiective turistice cum sunt Cetatea de la Râșnov sau din Alba Iulia, Cetatea din Târgu Mureș, Muzeul Astra din Sibiu și alte 18 biserici fortificate din Regiunea Centru. Alte 14 proiecte sunt incluse pe lista de rezervă.

Sus