Oferte locuri de munca top

Ce vor chiriașii, ce vor proprietarii

peoples-republic-of-china-741736_640Cele mai căutate locuinţe de către chiriaşi, dar şi cele mai des oferite spre închiriere, în întreaga ţară, sunt garsonierele şi apartamentele de două camere, potrivit unei analize realizate de RE/MAX România.

Îîn cea mai mare parte a oraşelor importante din ţară s-a observat în ultimii ani o scădere uşoară, de câteva procente, a chiriilor.

Un impact puternic în evoluţia chiriilor, dar şi a volumelor de imobile închiriate a fost determinat şi de programul Prima Casă, este de părere Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România. Acesta a subliniat că imediat ce devin eligibili din punct de vedere financiar, foarte mulți chiriași aleg să acceseze programul și să își cumpere propria locuință.

„Dacă pentru viitorii chiriaşi preţul, locaţia şi calitatea sau dotările spațiului sunt cele mai importante aspecte  în procesul de selecţie a unei locuinţe, în cazul proprietarilor, pe lângă preț, contează foarte mult personalitatea viitorului chiriaș, dar și garanția pe care acesta trebuie să o achite”, mai spune Răzvan Cuc.

Cu toate acestea, atât chiriaşii, cât şi proprietarii, nu ţin cont de anumite aspecte foarte importante în acest proces.

Astfel, una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite este reprezentată de redactarea contractelor de închiriere, respectiv a clauzelor pe care ar trebui să le prevadă precum garanţia, un aviz privind predarea – primirea imobilului, eventualele compensări, penalităţi sau daune, condiţiile privind încetarea contractului şi plata consumului de utilităţi.

De asemenea, o greşeală frecventă este şi intermedierea directă, fără a se apela la un agent imobiliar, susține Răzvan Cuc. Astfel, atât proprietarii, cât şi chiriaşii, sunt de părere că dețin suficiente competențe pentru a negocia cât mai eficient şi pentru a obţine cele mai bune condiţii.

„Din păcate însă, aceştia se expun unui risc ridicat de a întâmpina neplăceri atunci când aleg să închirieze un imobil fără ajutorul unui agent imobiliar. Astfel, de foarte multe ori, pagubele suferite de o închiriere cu probleme, pot fi exponenţial mai mari comparativ cu acel comision solicitat de un agent imobiliar”, a mai spus Răzvan Cuc, subliniind că un specialist solicită un comision care se situează între 50 şi 100% din valoarea primei chirii.

Sus