Oferte locuri de munca top

Ce locuinte vor fi livrate anul acesta pe piata

Peste 20 de proiecte rezidențiale, fiecare cel puțin 200 de locuințe, ar urma să fie finalizate anul acesta în București și împrejurimi. Nivelul este dublu comparativ cu situația înregistrată în 2017. În același timp, în acest moment se află în dezvoltare nouă proiecte cu peste 1.000 de locuințe, demararea altor trei urmând să aibă loc în acest an, arată studiul de piață Residential Market Beat 2018 al Coldwell Banker România.

În plus, ultimii trei ani au adus o creștere semnificativă a numărului de proiecte middle market din București, destinate persoanelor cu venituri medii și peste medii și caracterizate printr-un amplasament mai bun, semicentral sau în apropierea marilor centre de birouri, suprafețe mai mari comparativ cu ale locuințelor vechi similare și finisaje de o calitate mai ridicată.

Astfel, dacă în 2015 aproximativ 17% din proiectele rezidențiale dezvoltate în București și împrejurimi ținteau segmentul middle market, circa 37% din oferta nouă dezvoltată în 2017 se adresa aceluiași segment.

Această creștere a calității ofertei este vizibilă și în piețe rezidențiale regionale din țară – iar 2018 va fi anul care va aduce cea mai importantă schimbare în acest sens.

Din cele peste 12.000 de locuințe noi aflate în acest moment în construcție în București și împrejurimi, 46,3% țintesc segmentul middle market, acesta fiind cel mai ridicat nivel deținut vreodată de segment în totalul locuințelor aflate în dezvoltare.

”2018 poate fi anul maturizării pieței rezidențiale locale, aflată într-un moment favorabil de care investitorii încearcă să profite din plin: ritmurile de vânzări sunt bune iar cererea pentru locuințe de calitate este ridicată și solvabilă. Majorarea dobânzilor, diminuarea fondurilor Prima Casă, creșterea costurilor de dezvoltare și evenimentele macroeconomice negative pot reprezenta un risc pe termen mediu și lung iar dezvoltatorii vor înregistra succes doar dacă planurile de business vor fi realizate temeinic”, afirmă Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România.

Cea mai mare pondere a unităților care ar urma să fie livrate în 2018 pe piață se adresează în continuare segmentului mass market. Acestea reprezintă aproximativ 51,5% din ofertă, procentul fiind însă în scădere cu opt procente comparativ cu anul anterior, pe fondul creșterii numărului de proiecte destinate segmentului middle market.

Cele mai multe proiecte de acest tip sunt dezvoltate în marile cartiere bucureștene sau în zonele mărginașe ale orașului, unde infrastructura generală este însă bună iar accesul către puncte de interes (centre comerciale, proiecte de birouri, parcuri, instituții de învățământ etc.) este unul relativ facil. Suprafețele locuințelor încadrate în această categorie sunt similare celor finalizate anterior de 1990 iar finisajele reprezintă de regulă opțiunile de pornire pe fiecare categorie de caracteristici.

Față de anii anteriori, în 2018 se va înregistra și o diminuare semnificativă a numărului de unități rezidențiale low market, componentă a segmentului mass market, până la cel mai scăzut procent înregistrat până în prezent – 6,8%, față de 18,2% în 2017 și 35% în 2014.

Locuințele low market sunt caracterizate prin suprafețe mai mici comparativ cu ale locuințelor vechi, finisaje de slabă calitate și printr-un amplasament deficitar, de regulă în afara orașului și în zone cu o infrastructură generală, rutieră și de utilități, care prezintă numeroase minusuri.

Zona de vest a Bucureștiului va aduce cele mai multe livrări de locuințe din acest an, aproximativ 37,3%, în timp ce zona de nord a orașului va cuantifica 22,2% din locuințele finalizate.

 

Citiți și:

Teren de 2,5 ha langa Bucuresti pentru constructia de locuinte

Va demara construirea a 300 apartamente in Sectorul 1

Modernizarea unui trotuar va costa peste 3 mil lei

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2018

 

Sus