Oferte locuri de munca top

Care vor fi provocarile pietei rezidentiale in 2019

2019 va fi în ansamblu un an bun pentru piața rezidențială, atât cu estimări pozitive, dar și cu recomandări de precauție în tranzacționări pentru agenți și clienți. Pentru anul viitor, specialiștii din piață preconizează o stagnare a prețurilor locuințelor, o scădere cu 25% a fondurilor pentru Prima Casă și un nivel al ROBOR nu mai mare de 3,5%, conform unui studiu realizat de agenția imobiliară RE/MAX și portalul imobiliar Imobiliare.ro.

Analiștii estimează că în 2019 prețurile locuințelor vor stagna, eventual pot înregistra o ușoară creștere, urmând ca până în 2022, la nivelul marilor orașe, acestea să ajungă la valori mai mari, cu precădere în zonele cu potențial crescut de dezvoltare economică.

Totodată, Programul „Prima casă”, cel mai important pilon de finanțare în 2018, ar putea fi încetinit, urmând a beneficia de fonduri cu 25% mai mici, conform analizelor Fondului Monetar Internațional. Mai mult, ROBOR –  cel puțin în cazul raportării la un interval de 3 luni –  nu va depăși nivelul de 3,5%. O tendință interesantă în marile aglomerări urbane, care s-a remarcat în ultimele 12 luni și se va menține și în viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidențiale cu potențial în jurul centrelor de afaceri.

„Cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretențioși, iar atribute precum localizarea, seriozitatea și prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuință propus vor conta din ce în ce mai mult. Vom vedea în marile orașe primele livrări de locuințe din noua generație, conceptele pregătite după criză. Bineînțeles, vor exista diferențe de la un oraș la altul și probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timișoara, Cluj sau Iași, dar și orașe de dimensiuni medii care trec printr-o perioadă bună, precum Sibiu, Oradea, Arad. Ne așteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare”, a declarat Daniel Crainic, Director de Marketing al Imobiliare.ro.

Potrivit studiului, factorii care au avut influență majoră asupra pieței rezidențiale autohtone în 2018 au fost evoluția ROBOR și creșterea, deopotrivă, a cererii și a prețurilor.

 

 

Citiți și:

A fost scos la licitatie proiectul de construire a 246 apartamente in Capitala

Important pasaj rutier va fi realizat cu peste 70 mil lei

Aproape 108 milioane lei ar putea fi investiti in reabilitarea unui drum judetean

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus