Solplanet x AeroFix

Autostrada Pascani – Suceava – Siret: cand ar putea incepe lucrarile

Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru Autostrada Pașcani – Suceava – Siret sunt în fază avansată de elaborare.

Până la finalul acestui an ar urma să fie finalizată întreaga documentație pentru Autostrada A7 pe tronsoanele Pașcani – Suceava – Siret astfel încât să fie scoase la licitație lucrările de construire.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat: „Suntem avansați pe ruta Pașcani – Suceava și cred că în vară va fi finalizată toată documentația pentru a intra în procedură de scoatere la licitație. În momentul de față forajele sunt făcute în procent de 95% și sunt deja citite studiile geotehnice de laborator. Urmează avizul de mediu, de la Apele Române și am discutat despre cele cinci noduri, descărcări de pe autostradă de la Pașcani, Tudora, Dolhasca, în zona Liteni și la Aeroportul Salcea”.

Totodată, este de luat în calcul faptul că sunt o serie de blocaje în acest proiect, motiv pentru care a fost solicitat sprijinul primarilor pentru a găsi locațiile pentru gropile de împrumut de unde să se ia pământul necesar pentru construcția profilului de autostradă.

Pe tronsonul Suceava – Siret forajele sunt realizate în procent aproximativ 60%.

„Aici vrem o recuperare în acest an până încep semănăturile de primăvară. Mai mult de atât, am solicitat de asemenea să se aibă în vedere nodul care face legătura cu noul drum care merge spre frontiera de la Vicovu de Sus. Aici vrem să construim un drum nou, dar și vama cu Ucraina de la Climăuți. În același timp am solicitat să ni se spună unde se vor face benzinăriile și unde se vor amenaja și parcările”.

Centura ocolitoare de 27 mil euro: contract dorit de mai multi mari constructori

642 milioane de euro, cost total estimat

Costul total estimat pentru cele două segmente ale proiectului se ridică la aproape 642 milioane de euro:

* Pașcani – Suceava, 60,5 kilometri – 426,8 mil euro fără TVA

* Suceava – Siret, 41 kilometri – 215 milioane euro fără TVA.

Ordinul de începere a activității de proiectare a fost emis în data de 26 octombrie 2020.

Termenul estimat pentru finalizarea contractelor de servicii este luna decembrie 2023, iar termenul estimat pentru lansarea procedurii de atribuire a contractelor de execuție a lucrărilor este trimestrul I 2024, conform unei note de informare.

Asta ar însemna că în cursul anului viitor ar putea începe lucrările de construire.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

 

Sus