Oferte locuri de munca top

ARACO: construcțiile trebuie puse pe agenda politică

1222__2ATB_2nd_layer_km_31+600-31+920LHS[1]România trebuie să îşi asume programe de investiţii sectoriale anuale şi multianuale transparente şi substanţiale, solicită constructorii în scrisoarea deschisă transmisă către candidaţii la preşedinţie de Asociaţia Română a Anteprenorilor de Construcţii (ARACO).
„Sectorul nu solicită subvenţii de nici un fel, ci doar ca programele asumate politic să fie finanţate şi susţinute în mod consecvent, pe o legislaţie aplicată onest”, afirmă Laurențiu Plosceanu, președintele ARACO, în scrisoarea menţionată.
De asemenea asociaţia insistă asupra necesităţii implementării în legislaţia naţională a directivei achiziţiilor publice adoptată de instituţiile comunitare în ianuarie 2014. Mai mult, criteriul de evaluare aplicat trebuie să fie “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic” nu “preţul cel mai scăzut”, cum se întâmplă în prezent.
Referitor la condiţiile contractuale ARACO consideră că este necesară reimplementarea urgentă în legislaţia internă a condiţiilor FIDIC.
O altă măsură necesară revigorării sectorului construcţiilor vizează promovarea certificării obligatorii a capacităţilor tehnice şi umane ale operatorilor din sector, precum se practică în ţările dezvoltate UE.

Documentul atrage atentia asupra situaţiei grave cu care se confruntă sectorul construcţiilor din România. Potrivit scrisorii transmise de ARACO, în 2008 sectorul realiza 15,7 miliarde de euro. Cifra de afaceri a fluctuat în ultimii ani în jurul a 9,5 miliarde euro/an.
Principalii factori determinanţi pentru această situaţie sunt: alocările insuficente şi incoerente pentru investiţii publice, o perioadă medie de recuperare a creanţelor de 9-12 luni, o legislaţie a achiziţiilor publice aplicată abuziv, meţinerea aproape iraţională a criteriului preţului cel mai scăzut etc.

freepdf-Scrioarea-Deschisa-ARACO.2014

 

Sus