Oferte locuri de munca top

Afacerile din turism s-au bazat pe romani

Numărul turiștilor a scăzut cu mai mult de jumătate în primele 11 luni din anul trecut, iar aceștia au jost majoritari români. Astfel că afacerile care se bazau pe veniturile încasate de la turiștii străini au avut pierderi majore. Așa de exemplu s-a întâmplat cu locuințele închiriate pe termen scurt turiștilor străini.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au scăzut cu circa 52%, iar înnoptările au scăzut cu 51% în 1 ianuarie – 30 noiembrie 2020, faţă de perioada similară a anului anterior. Din numărul total de turiști, românii au reprezentat circa 93%, iar străini peste 7%.

Durata medie a şederii a fost 2,3 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost în scădere cu 11% faţă de aceeași perioadă a anului 2019.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la bungalouri (29.8%), spații de cazare pe nave (29.3%), hoteluri (27.8%), campinguri (24.4%), căsuțe turistice (23%), vile turistice (22.2%), popasuri turistice (19.2%) şi pensiuni agroturistice (17.3%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în scădere cu peste 60% faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 9060.6 mii, în scădere cu 58%, comparativ cu perioada similară din 2019.

Mijloacele de transport rutier și aerian au fost cele mai utilizate atât pentru sosirile din străinătate, cât și pentru plecări.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus