Oferte locuri de munca top

Achiziţiile de centre comerciale, tranzacţii record

grafic DTZUn volum record de investiții este așteptat anul acesta în sectorul de retail în Europa, potrivit ultimului studiu DTZ Research.

Aceasta ar putea ajunge la 52 miliarde de euro, depăşind actualul record de 50,2 miliarde de euro înregistrat în 2006.

Creşterea vine pe fondul unui mediu economic european ameliorat, a unei creșteri a fluxurilor de capital investițional în regiune și a unei cereri puternice pentru sectorul de retail din partea investitorilor.

Aproape jumătate (45%) dintre fondurile de investiții care au ca strategie să investească într-un singur sector imobiliar se concentrează pe active de retail.

Această previziune se bazează pe volumul de investiții de 46 miliarde de euro în sectorul de retail în 2014, ce arată o creștere de 27% față de anul anterior. Datele confirmă, astfel, o revenire la volumul de activitate anterior crizei, 2014 fiind al treilea cel mai activ an din 2000.

Nigel Almond, Head of Capital Markets DTZ: „Economia europeană prinde forță prin creșterea PIB-ului, a vânzărilor cu amănuntul și a cheltuielilor de consum, înregistrând creșteri pentru prima dată dupa 2008. Această perspectivă alimentează apetitul investitorilor și având în vedere volumul capitalurilor ce iși caută destinația, ne așteptăm ca anul 2015 să stabilească un nou record privind volumul investițiilor în sectorul de retail.”

Magali Marton, Head of EMEA Research DTZ: „Investițiile vor fi, fără îndoială, concentrate spre cele trei piețe principale din Marea Britanie, Germania și Franța, unde companiile listate își restructurează portofoliile de centre comerciale. În plus, revenirea interesului investitorilor de tip oportunist și „value added” va duce la o creștere a volumului de investiții pe piețele periferice, dacă investițiile la prețurile atractive se vor dovedi sustenabile.”

Anul trecut în România valoarea tranzacțiilor imobiliare a fost de 1.3 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creștere de 4.3 ori mai mare față de 2013, fiind de asemenea a doua cea mai mare valoare înregistrată vreodată în România.

Segmentul de retail a fost dominant și a atras un volum invesțional de 510 milioane euro, reprezentând 40% din volumul total înregistrat în 2014.

Cea mai semnificativă tranzacție a fost vânzarea centrului comercial Promenada Mall din București, deținut de Raiffeisen Evolution și achizitionat de fondul de investiții NEPI, valoarea tranzacției ridicându-se la 148 milioane euro. Aceasta a reprezentat o premieră pe piața românească de investiții, fiind cea mai mare valorea înregistrată pentru vânzarea unui centru comercial.

Sus