Oferte locuri de munca top

Legatura feroviara dintre Timisoara si Szeged va fi restabilita

Legătura feroviară dintre Timișoara și Szeged va fi restabilită, Guvernul aprobând, ieri, un memorandum în acest sens.

Documentul a fost semnat între Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și are ca scop asigurarea unui trafic feroviar internațional fluent între cele două țări.

Potrivit Memorandumului, Consiliul Județean Timiș urmează să obțină documentația tehnico-economică necesară realizării acestei investiții.

În vederea depunerii cererii de finanțare pentru elaborarea documentației tehnico-economice, în cadrul Programului Interreg VI-A România – Ungaria, în conformitate cu Ghidul aplicantului pentru primul apel deschis pentru propuneri al acestui program (Capitolul 3. Cum se aplică, pct 3.2. Lista anexelor obligatorii la formularul de aplicare, pct. 6), este obligatorie anexarea la cerere a următorului document: „Angajamentul (de exemplu, scrisoare, strategie, legislație) al autorității / organismului relevant (de ex., consiliul local/județean) cu privire la necesitatea ca investiția acoperită de planurile tehnice / studiul de fezabilitate să fie finanțată din program, în cazul proiectelor care implică exclusiv elaborarea planurilor tehnice / studiului de fezabilitate”.

Ulterior, documentația tehnico-economică va fi preluată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, prin Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” SA, care va realiza investiția.

Cu prilejul întâlnirilor bilaterale organizate la nivel de demnitar, în domeniul infrastructurii de transport, partea română și partea ungară și-au reafirmat, în mod repetat, intenția de a continua cooperarea în cadrul proiectelor aflate în derulare, precum și prin identificarea de noi oportunități și proiecte de colaborare.

Refacerea unei legături feroviare între Timișoara (România) și Szeged (Ungaria) prezintă o importanță deosebită pentru dezvoltarea economică a județului Timiș, cu implicații pozitive pentru întreaga regiune. Acest obiectiv de investiții se bucură de o largă susținere la nivelul autorităților publice, la nivel județean și la nivel local, din România.

Autoritățile ungare sunt, de asemenea, pe deplin conștiente de importanța unei infrastructuri de transport feroviar de calitate pentru îmbunătățirea dezvoltării economice, culturale și sociale a vieții cetățenilor din regiunea frontierei româno-ungare, în jurul celor două localități.

În conformitate cu prevederile proiectului Memorandum de înțelegere, propus de partea română, Participanții, respectiv Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, convin să:

* sprijine la nivel guvernamental pregătirea unui proiect comun de infrastructură pentru proiectarea și construirea unei noi legături feroviare – între Timișoara și Szeged;

* formeze un nou grup de lucru, denumit „Grupul de Lucru Român-Ungar din domeniul Feroviar” (denumit în continuare „Grup de lucru”), pentru a-și coordona acțiunile privind dezvoltarea infrastructurii feroviare existente, precum și înființarea de noi legături feroviare transfrontaliere;

* coordoneze, în cadrul Grupul de lucru activitățile legate de lucrările pregătitoare și de realizarea unui studiu de fezabilitate, precum și de aspectele legate de construcția ulterioară, întreținerea viitoare și exploatarea noii legături feroviare între municipiile Timișoara și Szeged;

* desfășoare reuniuni ale Grupului de lucru la care să fie invitați reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș și Consiliului Județean Csongrád-Csanád, ai administratorilor lor naționali de infrastructură feroviară și ai Euroregiunii Danube– Criș–Mureș–Tisa (DKTM);

* depună o cerere comună către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) din partea Consiliului Județean Timiș și a Consiliului Județean Csongrád-Csanád și a Euroregiunii DKMT pentru a asigura finanțarea realizării unui studiu de fezabilitate pentru legătura feroviară Timișoara – Szeged;

* negocieze cu Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Csongrád-Csanád și Euroregiunea DKMT pentru lansarea unei licitații deschise pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate și să aprobe dezvoltarea sub egida Grupului de Lucru a cadrului juridic necesar pentru licitare și contractare;

* identifice oportunitățile de finanțare comune a proiectului de proiectare și construcție, precum și a construcției legăturii feroviare și a elementelor de infrastructură corespunzătoare.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus